Projekt vi har genomfört
Här finns ett urval av våra projekt. Du kan sortera projekten både per tjänsteområden och genom ett urval ämnen.
Telestadshöjdens våtmarksområde
Vi har tagit fram ett utvecklingsförslag för Telestadshöjdens våtmarksområde. Ett blött och bitvis otillgängligt skogsområde ska bli ännu blötare och etappvis utvecklas till ett upplevelserikt våtmarksområde, tillgängligt för…
Läs merJordbruksmarkens värden i Botkyrka kommun
Ekologigruppen har kartlagt brukningsvärd jordbruksmark i Botkyrka kommun. Genom kvantitativa GIS-analyser har vi kartlagt jordbruksmarkens värden utifrån dess produktion, natur-, kultur- och upplevelsevärde. Resultatet är ett underlag som…
Läs merJordbruksmarksutredning Knivsta kommun
På uppdrag av Knivsta kommun har vi tagit fram en utredning som visar på jordbruksmarkens värden i hela kommunen. Rapporten ger en god överblick över jordbruksmarken produktionsvärden, naturvärden,…
Läs merJordbrukslandskapets värden i Lund – ur ett ekosystemtjänstperspektiv
På uppdrag av Lunds kommun har vi tagit fram en kartering av jordbruksmarkens värden. Rapporten presenterar resultaten av en översiktlig kartläggning av ekosystemtjänster i jordbrukslandskapet och sätter dessa…
Läs merAnspråk på jordbruksmark – kartläggning för Region Skåne
I ett gemensamt projekt med Trivector har Ekologigruppen på uppdrag av Region Skåne under 2023–2024 genomfört en kartläggning av exploatering på jordbruksmark i Skåne från år 2000 till…
Läs merGröna Strängnäs
På uppdrag av Strängnäs kommun har vi gjort en kommuntäckande kartläggning av ekologiska samband och värdetrakter utifrån fyra olika så kallade modellarter. De ekologiska sambanden och värdetrakterna har…
Läs merEkosystemtjänster Hjälmaren
Örebro kommun utreder tillsammans med andra myndigheter, näringslivsaktörer och civilsamhälle runt Hjälmaren möjligheten att bilda ett biosfärområde. Som en del i arbetet med förstudien har Ekologigruppen genomfört en…
Läs merHyllievångsparken
Förslaget ”Framtidens park är aldrig färdig” vann 2018 första pris i internationell tävling för utformandet av den nya stadsdelsparken i Hyllie. Stadsdelsparken är byggd för att möte Malmös…
Läs merLandskapskaraktärsanalys för Hjälmaren
Örebro kommun utreder sedan en tid tillbaka tillsammans med berörda myndigheter, näringslivsaktörer och civilsamhälle möjligheten att bilda ett biosfärområde kring Hjälmaren. På uppdrag av Örebro kommun har vi tagit…
Läs merSkyltar om Hansta Hages rika natur och historia
Hansta Hage är en 14 hektar stor landskapspark och en viktig entré till Järvafältet. Här har salamandrar, grodor och insekter fått ökat livsutrymme samtidigt som områdets gjorts i…
Läs merNacka ström
Ekologigruppen har tagit fram en förstudie till Stockholm stad i ett projekt som rör fiskvandring förbi en gammal kvarnlämning i Nacka ström. Den gamla kvarnen ligger mellan Järlasjön…
Läs merJämshögs avloppsreningsverk
Alla verksamhetsutövare som bedriver verksamhet ansvarar för att miljökvalitetsnormerna (MKN) följs. När en verksamhet söker tillstånd för vatten och avlopp prövas det av Miljöprövningsdelegationen, som är en självständig…
Läs merHaga fjärilspark i Hofors
Våren 2023 fick vårt team av landskapsarkitekter och ekologer äran att rita ännu en fjärilspark denna gång vid Haga trädgårdar i Hofors. I nära samverkan med vår beställargrupp har…
Läs merRestaurering av Fyleån
Fyleåns övre del, som under 1800-talet rätades och dikades, löpte som ett rakt streck genom Fyledalen i södra Skåne. Nu har den återfått sitt slingrande lopp. Åfåran har…
Läs merÅtgärder för 19 vandringshinder
Ekologigruppen arbetade inom ramavtal mellan 2013 och 2018 för Länsstyrelsen Skåne, med bland annat att åtgärda 19 utpekade vandringshinder inom länet. Aktuella vattendrag var i första hand Bivarödsån,…
Läs merVattenvårdande åtgärder i Kävlingeån
Ekologigruppen har sedan 1995 arbetat med vattenvårdande åtgärder i Kävlingeåns avrinningsområde. Inom vattenvårdsprogrammet har vi åtgärdat flera vandringshinder för fisk. Vi har arbetat med hela kedjan, från planering,…
Läs merBottenfauna i Hallands län
Ekologigruppen har sedan 1987 undersökt bottenfaunan i Hallands vattendrag och hittills hittat 360 arter. Under våren 2023 har vi tagit prover på 32 olika platser i länet.
Läs merUnderlag till handlingsplan i Råckstaåns åtgärdsområde
Ekologigruppen har tagit fram ett material som ska användas för att ge idéer och förslag till den handlingsplan som Råckstaåns vattenråd arbetar med. Av Råckstaåns 14 vattenförekomster uppnår…
Läs merPlan för vattenvårdande åtgärder i Vegeåns avrinningsområde
Vegeån slingrar sig fram genom det skånska landskapet, från Söderåsen till Skälderviken. Som en följd av miljösatsningar inom kommuner jordbruk har vattenkvaliteten i ån har förbättrats. Men med…
Läs merForsbacka strandpromenad – förstudie
På uppdrag av Gävle kommun har vi undersökt hur Forsbackas centrum och ön Ålborg kan utvecklas för framtiden. Syftet var att ger riktlinjer för hur Forsbacka centrum kan…
Läs merMyllrande våtmark i Södra Sandby
På uppdrag av Kävlingeåns vattenråd och i samverkan med flera förvaltningar på Lunds kommun samt VA-syd har vi gestaltat och projekterat en supermultifunktionell våtmark utanför Södra Sandby. Våtmarken…
Läs merFornuddsparken
Tyresö kommuns största park har rustats upp. Parkrummet vid Drevvikens strand kopplar samman det välbesökta, centrala parkrummet med Fornuddens järnåldersgravar. Här skapas både mötesplatser för människor och artrika…
Läs merRissnepromenaden
Rissnepromenaden är ett ett lek- och aktivitetsstråk som har anlagts på uppdrag av Sundbybergs stad. Promenaden är utformad för att för att fungera som ett tryggt och attraktivt…
Läs merLilla Bjällerup – en miljödamm med många funktioner
På den skånska slätten, strax söder om Lund, finns nu en två hektar stor vattenspegel som reflekterar solstrålarna. Tidigare fanns här bara åker. Dammen är i första hand…
Läs merSpridningssamband och mörker i Linköping
På uppdrag av Linköpings kommun har vi genomfört en spridningsanalys av ekologiska samband. I samband med detta har vi också gjort en så kallad mörkerkartläggning. Syftet är att…
Läs merGrönstrukturplan för Falköping, Stenstorp och Floby
Ekologigruppen har på uppdrag av Falköpings kommun under hösten 2022 jobbat med att ta fram en grönstrukturplan för tätorterna Falköping, Floby och Stenstorp i kommunen. Syftet med planen…
Läs merPlaneringsunderlag för mångfunktionella våtmarker
Ekologigruppen har på uppdrag av Tyresö kommun tagit fram ett kommuntäckande planeringsunderlag som visar var det kan skapas eller återskapas nya våtmarker. Våtmarksarealen i Sverige har minskat kraftigt…
Läs merRestaureringsåtgärder i Fitunaån
Ekologigruppen har på uppdrag av Länsstyrelsen i Stockholms län tagit fram ett underlag som beskriver förutsättningar samt förslag på möjliga vattenkvalitetsfrämjande åtgärder i Fitunaåns avrinningsområde i Nynäshamns kommun.…
Läs merHydrologisk återställning av Öjemossarna
De vidsträckta Öjemossarna breder ut sig mitt på Hunneberg, strax öster om Vänersborg och Trollhättan. Där finns en mosaik av öppna mosseytor, hällmarker och trädbevuxna områden. Öjemossarna är…
Läs merVästlandsmyr – utredning av regleringsmöjligheter
Västlandsmyr ligger i Vamlingbo socken på södra Gotland. Området består av en mosaik med skog, myrar och gräsmarker. Rester av gamla stenmurar vittnar om att Västlands har brukats…
Läs merLilla Skeglinge – Projektering och anläggning av en bevattningsdamm
På den skånska slätten, i Eslövs kommun, breder nu en stor våtmark på ca 4,5 ha våtmark ut sig. Tidigare fanns här bara åker. Dammen är i första…
Läs merKunskapsunderlag om det artificiella ljusets effekter
Ekologigruppen har på uppdrag av Falkenbergs kommun tagit fram två kunskapsunderlag om ljusföroreningars påverkan på den biologiska mångfalden, med rekommendationer om hur kommunen respektive pastorat bör arbeta för…
Läs merBarnperspektiv och ekosystemtjänster på Vacses fastigheter
Ekologigruppen har under 2022 besökt och inventerat 15 av Vacses fastigheter ur ett ekosystemtjänstperspektiv och ett barnperspektiv. Syftet med uppdraget har varit att ge en samlad nulägesbild av…
Läs merFramtidens hållbara Näringen i Gävle
På det gamla industriområdet Näringen planeras en av Gävle kommuns största stadsomvandlingar genom tiderna. Med siktet på en av Europas mest hållbara stadsdelar ska en blandad stadsdel växa…
Läs merFriluftsliv i Värmdö skärgård
Stockholms skärgård är ett världsunikt landskap som de flesta svenskar har en relation till. Även om långt från alla besökt Stockholms skärgård så är den närvarande inom både…
Läs merRastplatser för stora, små och vadare
Hur kan vi med god gestaltning öka ett områdes attraktivitet för såväl fåglar som människor? Det är frågor som vi ställt i arbetet med att ta fram ett…
Läs merSlussvaktarbostaden
För trädgården och parkmiljön runt den så kallade Slussvaktarbostaden intill Åkers kanal har vi tagit fram gestaltningsförslag, detaljprojektering och förfrågningsunderlag. Gestaltningsförslaget knyter an till trädgårdens historiska utformning och…
Läs merPollineringsplan i Österåker
Vi behöver pollinerande insekter för vår överlevnad! Allt fler kommuner uppmärksammar behovet av att planera för våra flygande hjältar. På uppdrag av Österåker kommun, med stöd av LONA-finansiering,…
Läs merGrön- och blåstrukturplan i Huddinge
Huddinge kommun har fantastiska natur- och grönområden, nära och en tredjedel av kommunen består av naturreservat. Skogarna, sjöarna och jordbrukslandskapet är en resurs för hela regionen. Det strategiska…
Läs merBotkyrkas grönstrukturprogram
Grönstrukturprogrammet för Botkyrka kommun har varit ett efterlängtat planeringsunderlag i strävan efter en hållbar markanvändning. Under drygt två år fick vi den stora ynnesten att arbeta tillsammans med…
Läs merArkDes Think Tank – Integrerade gröna typologier
Människans överlevnad och välmående är beroende av välfungerande ekosystem. Hur kan en hög biologisk mångfald och andra viktiga ekosystemtjänster säkerställas i urbana miljöer, när våra städer växer och…
Läs merFjärilsparken i Mjällby
Sölvesborgs kommun har i många år arbetat aktivt för ökad biologisk mångfald. Med hjälp av LONA-bidrag har en ny fjärilspark blivit verklighet! Parken anlades under 2022 men dess…
Läs merEntré till Halens naturreservat
Halens naturreservat i Olofström har profilerat sig som ”Sveriges sydligaste vildmark” och det är lätt att se varför. Området kring sjön Halen bjuder besökaren på fantastiska naturupplevelser och…
Läs merKattarps fjärilsbackar
Arbetet med nytt dubbelspår mellan Ängelholm och Helsingborg Maria resulterar i hundratusentals kubikmeter av schaktmassor. Men istället för att hantera massorna som avfall har en mer hållbar lösning…
Läs merGrön infrastruktur i Värmdö
Värmdö kommun har en fantastisk skärgårdspräglad natur med hällmarker, gamla tallar och en dramatisk topografi. Värmdö är också en av de snabbast växande kommunerna i Stockholms län. I samband med revideringen av kommunens översiktsplan har vi tagit fram ett planeringsunderlag som beskriver hur kommunen…
Läs merDanviksskogen – Oxelösunds okända skogspärla
Oxelösunds kommun har god tillgång till flera fina naturområden. Oxelösund förknippas förutom med stålverket även med sitt läge vid havet och etablerade besöksområden som Femöre. Men här finns…
Läs merBekämpningsplan för jätteloka
Ekologigruppen har under 2020 analyserat utbredningen av jätteloka inom tre fastigheter hos Scandinavian Property Group AB i Botkyrka kommun i Stockholms län. Karteringen användes sedan som ett underlag…
Läs merEkosystemtjänstanalys i Linköping
Som en del i Linköpings kommuns arbete med att ta fram riktlinjer för ekosystemtjänster har Ekologigruppen under 2020 analyserat utbredningen av viktiga ekosystemtjänster i Linköpings tätort med omnejd.…
Läs merVärmekartering i Linköping
På uppdrag av Linköpings kommun har vi tagit fram en värmekartering för Linköpings inner- och ytterstad. Inom uppdraget har även en kartläggning av ett framtida klimatscenario genomförts. I…
Läs merBiotopvård i Bråån
Under våren och sommaren 2020 har vi planerat, projekterat och genom upphandlad entreprenad tagit bort ett av de sista vandringshindren vid Högseröds kvarn i Bråån, sydväst om Hörby i Eslövs kommun. Bråån är ett biflöde till Kävlingeån där vi arbetat med många vattenvårdande insatser genom åren. Fria vandringsvägar…
Läs merBergshamra dagvattendamm
En ny dagvattendamm har anlagts i Bergshamra, Solna. Dammen renar dagvattnet innan det når Brunnsviken samtidigt som Bergshamraborna har fått ett nytt promenadstråk runt dammen med ett attraktivt…
Läs merLek för alla i Kyrkparken
Ända sedan 2011 har vi arbetat med Barkarbystadens stadspark Kyrkparken. I den första etappen byggdes den stora dagvattendammen med tillhörande vattenträdgård, samt parkens struktur och huvudsakliga drag. Vårt…
Läs merKartläggning av sociala värden i Mariehamn
Ekologigruppen har i samarbete med Mariehamns stad och Ålands landskapsregering genomfört en kartläggning av hur befolkningen använder grönområden i Mariehamn. Kartläggningen genomfördes med hjälp av det kartbaserade enkätverktyget…
Läs merÅtgärdsbibliotek för Åkerströmmens avrinningsområde
Hur kan man strukturera åtgärdsförslag för ett stort avrinningsområde så att man på ett enkelt sätt kan plocka fram den information man behöver? Det var frågan vi ställde…
Läs merFörstärkningsåtgärder för Stockholms ekar
Stockholms stad har ekmiljöer av högsta klass, sida vid sida med den växande staden finns dessa ståtliga träd. För drygt 10 år sedan genomförde Ekologigruppen en heltäckande inventering…
Läs merGeografisk kartläggning och miljöövervakning av ekosystemtjänster
Hur kan vi kartlägga ekosystemtjänster i ett helt län? Vilka tjänster ska ingå? Vad måste man tänka på när ekosystemtjänsterna markeras ut på kartunderlag? På uppdrag av Naturvårdsverket…
Läs merLuleå grönplan
Ekologigruppen har under 2018 och 2019 varit med och tagit fram en grönplan för Luleå kommun. Grönplanen fokuserar på Luleå stadsbygd och Råneå och visar hur kommunen vill…
Läs merInventering av humlor, bin och fjärilar
Under senare år har det blivit populärt att anlägga perennplanteringar som kan ge vår pollinerande insekt en stödjande födokälla. Men hur väl fungerar dessa planteringar? Kan även mer…
Läs merUrban Layers – Grönskande dagvattenhantering
Flera funktioner på liten yta gör Urban Layers till en grönskande resurs i den täta staden. En nedsänkt växtbädd fördröjer vatten och skapar en fuktig biotop i skydd under en gallerdurk, en ovanlig miljö bland stadslandskapets hårdgjorda ytor.
Läs mer
Pollineringsplan för Södertälje kommun
Allt fler kommuner planera för goda miljöer för våra pollinerande insekter. På uppdrag av Södertälje kommun har vi tagit fram ett kunskapsunderlag till en pollineringsplan.
Läs mer
En strategisk grönstruktur för Huddinge kommun
Stadsdelarna Fullersta-Sjödalen, Vårby-Masmo och Kungens kurva har pekats ut som utvecklingsområden i Huddinge kommuns översiktsplan. I varje område har Ekologigruppen inlett stadsutvecklingsprocessen med att ta fram en strategisk…
Läs merGrönstrukturvision för Västra mark
Västra mark, ett stort industri- och verksamhetsområden i Växjö, ska omvandlas till blandad stad. En skräddarsydd metod med ett flertal verktyg har tagits fram av Ekologigruppen tillsammans med…
Läs merLandskapets värden i Oxelösund
För att Oxelösund skulle få ett kunskaps- och planeringsunderlag som täckte in alla landskapets värden gjorde vi en kombinerad ekosystemtjänstkartläggning och landskapskaraktärsanalys i kommunen. En sådan analys tydliggör…
Läs merCykelledsutredning i Nackareservatet
Stigcykling är en friluftsaktivitet som ökat i intresse och antalet utövare världen över, likväl i Nackareservatet. Detta är något som Fastighetskontoret i Stockholm stad har uppmärksammat. På uppdrag…
Läs merSkötselplan för Nytebodaskogen
Ekologigruppen har lång erfarenhet av naturvårdande skötsel i skyddade områden, inom detaljplaner och naturvårdsavtal. Det kan vara i såväl skog som ängs- och betesmarker och våtmarksmiljöer. Vi har…
Läs merKust och skärgård i Österåkers kommun
2008–2009 arbetade Ekologigruppen med att ta fram underlag till Österåkers vattenprogram kopplat till värdefulla vatten i sjöar, vattendrag och hav. Nu, under 2019, fortsätter arbetet med att uppdatera…
Läs merBiZon - pollinatörernas skyddszoner
Skyddszoner kring vattendrag i jordbrukslandskapet är vanliga idag för att minska läckaget av näringsämnen från åkrar till vattnet. Genom att anpassa växtligheten i dessa skyddszoner, som idag ofta…
Läs merRäkna med grönytefaktor
Kommuner runt om i landet använder grönytefaktor för att säkerställa grön kvartersmark, men hur skiljer sig modellerna? På uppdrag av Örebro kommun räknade vi på 8 olika bostadsgårdar…
Läs merVandringsvägar för utter och fisk
Ekologigruppen fick i uppdrag att undersöka vägpassager vid vattendrag i Blekinge län. Med hjälp av inventeringen kunde vi förbättra kunskapsläget om vandringshinder för fisk och utter i länet,…
Läs merVattenkontroll i Saxån
I över trettio år har Ekologigruppen utfört vattenkontroller i Saxån. En samordnad vattenkontroll ger en tydlig bild av både vattenkemisk och ekologisk status i vattenområdet, och vi har…
Läs merVattenkontroll vid Klippans läderfabrik
Ekologigruppen har sedan 2013 uppdraget att genomföra kontrollprogrammet för omgivningspåverkan vid den nedlagda läderfabriken i Klippans kommun i Skåne. Kontrollprogrammets huvudsakliga syfte är att kontrollera långsiktiga effekter av…
Läs merDagvattendamm i västra Lund
På uppdrag av projektet Höje å helhetsperspektiv lade Ekologigruppen (då Ekologgruppen) fram ett förslag på en dagvattendamm som kan lösa problem med både ojämna flöden och föroreningar i…
Läs merHållbar dagvattenhantering i Lidköping
Ekologigruppen (då Ekologgruppen) utredde hur de fem vattendrag som mynnar ut i Vänern i Lidköpings kommun kan hantera ökade flöden av dagvatten. Med hjälp av utredningen kan kommunen…
Läs merMålarmusslans återkomst
Den tjockskaliga målarmusslan är känslig för miljöstörningar och ställer höga krav på vattenkvalitet för att etablera sig. Det var anledningen till att den valdes som symbol för ett…
Läs merEkosystemtjänstanalys för kvarteret Lagmannen i Eskilstuna
För att kunna skydda, stärka och skapa ekosystemtjänster i kvarteret Lagmannen i Eskilstuna kallades Ekologigruppen in. Genom en ekosystemtjänstanalys och en trädinventering kunde vi utvärdera förslaget på hur…
Läs merÅmansboken – ett uppslagsverk om vatten i jordbrukslandskapet
Saxån-Braåns vattenråd har tillsammans med Ekologigruppen (då Ekologgruppen) gett ut Åmansboken i två upplagor. Boken är ett innehållsrikt dokument som fungerar som ett uppslagsverk när det gäller åar,…
Läs merHandledning för nationellt våtmarksarbete
Som en del i arbetet att nå miljökvalitetmålet Myllrande våtmarker gjorde Ekologigruppen på uppdrag av Naturvårdsverket en våtmarkshandledning. Arbetet resulterade i rapporten Rätt våtmark på rätt plats: handledning…
Läs merSkötselplan för Stora Hults fälad i Båstad
Ekologigruppen har lång erfarenhet av naturvårdande skötsel i skyddade områden, inom detaljplaner och naturvårdsavtal. Det kan vara i såväl skog som ängs- och betesmarker och våtmarksmiljöer. Vi har…
Läs merIdéverkstad med STEP-metoden
Med hjälp av den handgripliga STEP-metoden fick deltagarna på idéverkstäderna i Sundbyberg bygga upp olika framtida utvecklingsscenarier med skalenliga klossar på stora flygbilder. Genom att tydligt visa deltagarna…
Läs merJämställt resande i Handen
Genom samtal, rundturer och kartövningar med unga tjejer och killar undersöktes deras egna upplevelser av stadsrummet. Studiens syfte var både att skapa likvärdiga förutsättningarna för tjejer och killar…
Läs merWorkshop om visionen för Glasberga
Markägarrepresentanter, kommunanställda och konsulter inom teknik, arkitektur och hållbarhet samlades under ett antal workshops för att gemensamt skapa en framtidsvision för Glasbergaområdet i Södertälje. Genom praktiska övningar och…
Läs merEkosystemtjänster på detaljplanenivå i centrala Stockholm
I den täta staden har alla gröna ytor betydelse. Särskilt i en nära framtid där skyfallen blir kraftigare och somrarna allt hetare. För att stärka ekosystemtjänsterna arbetar Stockholms…
Läs merStrategisk grönstruktur för Flemingsberg
Stadsdelen Flemingsberg växer och växer, och med det behovet av multifunktionella grönstrukturer som kan tillgodose både rekreation och ekosystemtjänster. Redan innan arbetet med stadsutvecklingsplanen tog Huddinge kommun hjälp…
Läs merFornvårdsplan för Österåkers kommun
För att lyfta fram och tillgängliggöra viktiga fornlämningar har Österåkers kommun, tillsammans med Ekologigruppen, upprättat en fornvårdsplan för den fornlämningsrika kommunen. Med hjälp av skötselåtgärder som skyltning och…
Läs merEkosystemtjänster i Sollentunas vatten
Som en av de första kommunerna i landet inkluderar Sollentuna ett ekosystemtjänstperspektiv i sin vattenplanering. Ekologigruppen har gjort en kartläggning, analys och åtgärdsförslag.
Läs mer
Urbana eko-/sociodukter
Ekologigruppen har gjort en kunskapssammanställning av befintliga eko-/sociodukters ekologiska effekter och nytta. Sammanställningen går också ut på att sammanfatta information om bredd och längd på studerade eko-/sociodukter samt…
Läs merNaturvärdesiventering av vattenmiljöerna i Näsbyviken
På uppdrag av Structor Miljöbyrån Stockholm AB genomförde Ekologigruppen en naturvärdesinventering av vattenmiljön vid Näsbyviken. Näsbyviken är en grund havsvik belägen öster om Täby tätort.
Läs merBottenfaunaundersökning Igelbäcken
På uppdrag av Trafikverket har Ekologigruppen genomfört en bottenfaunaundersökningar i en del av Igelbäcken. Med bottenfauna menas bottenlevande djur som olika kräftdjur, insektslarver, maskar, snäckor och musslor.
Läs merVisualiseringar och utvecklingskoncept till Eskilstuna grönplan
Ekologigruppen har på uppdrag åt Eskilstuna kommun tagit fram illustrationer som visar hur ekosystemtjänster kan ta form i stadslandskapet och hur det skapar både en vackrare och mer mångfunktionell…
Läs merBEST rapporten Boverket och ekosystemtjänsterna
I BEST - Boverket och ekosystemtjänsterna har Ekologigruppen utrett hur ekosystemtjänster kan användas i planprocessen i syfte att de ska få en starkare ställning inom samhällsplaneringen och i…
Läs merGöteborgs ansvarsarter och ansvarsbiotoper
Var är det viktigast att sätta in naturvårdsresurserna i just vår kommun? Finns det arter och biotoper i vår kommun som vi har ett särskilt ansvar för? Vilka är…
Läs merHållbarhetsbedömning av översiktsplan för Österåkers kommun 2040
På uppdrag av Österåkers kommun har Ekologigruppen varit delaktig i arbetet med hållbarhetsbedömning av kommunens nya översiktsplan (ÖP). Hållbarhetsbedömningen är gjord utifrån hållbarhetsanalysverktyget Värderosen.
Läs merFladdermusinventering Nackareservatet
Ekologigruppen har på uppdrag av Fastighetskontoret Stockholms stad och som del av uppföljningen av skötsel, inventerat förekomst av fladdermöss vid tre utvalda platser i Nackareservatet under sommaren 2017.
Läs merGröna strategier för stadsutveckling i Wättingebacken
På uppdrag av Tyresö kommun har Ekologigruppen tagit fram gröna strategier för stadsutvecklingen i Wättingebacken och i anslutande delar av Wättingestråket.
Läs merGrön strategi för Lagersdal
Ekologigruppen har gjort en ekosystemtjänstkartering i Lagersdal och tagit fram en grön strategi för det fortsatta utvecklingsarbetet med stadsdelen. Lagersdal är ett samlingsnamn för en del av Eskilstuna,…
Läs merÅtgärder för mindre hackspett och åkergroda i samband med exploatering
På uppdrag av Karlstad kommun har Ekologigruppen genomfört inventeringar och sammanställningar av kunskap om vilka arter och naturmiljöer som berörs av en detaljplan och som riskerar att påverkas…
Läs merSkötselplan för natur- och rekreationsvärden i Ystad sandskog
Ystad sandskog karaktäriseras av gles tallskog och blandskog med typiska sanddynsformationer. I skogens västra delar finns 540 arrendetomter med stugor och hus som används som permanentbostäder och fritidshus.…
Läs merNya biotoper och livsmiljöer i samband med förbifart Stockholm
Förbifart Stockholm är ett av Sveriges största infrastrukturprojekt. Stora delar av vägen förläggs i tunnel för att undvika skador på värdefull natur. Vägdragningen kommer ändå i konflikt med…
Läs merKajer mot det gröna - en hållbarhetsprocess och handbok
Handboken Kajer mot det gröna - hållbara gränssnitt mellan stad och land - togs fram på uppdrag av Delegationen för hållbara städer och Järfälla kommun. Arbetet bestod dels…
Läs merFörstudie – Regionalt planeringsunderlag för Vatten
Landstinget i Stockholms län tog under 2013 fram en regional miljöstrategi för vatten för att förtydliga arbetet med vattenfrågor. Ett av målområdena i vattenstrategin är att ta fram…
Läs merLandsbygdsplanering i Stockholms län inför RUFS 2050
Inför arbetet med RUFS 2050, den regionala utvecklingsplanen för Stockholms län, ansågs det viktigt att lyfta fram landsbygdsperspektivet. Ekologigruppen togs in för att arbeta med en struktur för…
Läs merProgram, beslut och skötselplan för Norra Igelbäckens naturreservat
Ekologigruppen har tagit fram programhandlingar, beslut och skötselplan för ett nytt naturreservat i hjärtat av det välbesökta Järvafältet i norra Stockholm. Beslut om naturreservatet väntas under 2018. Järfälla är…
Läs merUpprättande av naturreservatsbeslut och skötselplan för Nackareservatet
Nackareservatet i Nacka och Stockholms kommun är ett av landets allra mest välbesökta natur- och friluftsområden och uppgår till ca 830 hektar mark och vatten. I området finns…
Läs merSkötselplan för Hamra nationalpark
Hamra nationalpark, väster om Ljusdal i Gävleborgs län, bildades 1909 som en av de första i Sverige och Europa. Fram tills senare år har nationalparken varit mycket liten,…
Läs merSkötselplan Kvarnsjön – Holmviksskogen
Strax söder om Gustavsbergs centrum finns ett mer än en och en halv kvadratkilometer stort obebyggt område, den så kallade Kvarnsjön-Holmviksskogen, som i snar framtid kommer att bli…
Läs merSkötselplan för kulturreservat Ronneby brunnspark
Ronneby brunnspark har blivit utsedd till Sveriges vackraste park 2005 och Europas fjärde vackraste park 2006. Nu har parken och intilliggande naturmark fått en uppdaterad skötselplan där höga…
Läs merEkologisk kompensation för gölgroda och gulyxne
Som del i underlaget för beslut om slutförvar av kärnbränsle i Forsmark har Ekologigruppen tagit fram underlag för ekologisk kompensation för gölgroda och gulyxne.
Läs merMKB för Northvolts batterifabrik
Lagring av förnybar energi är en av nycklarna till ett koldioxidneutralt samhälle. Ekologigruppen deltog under 2017 i den handplockade konsultgrupp som arbetat med MKB och tillståndsansökan för miljöfarlig…
Läs merMKB för Tegelhagen i Upplands Bro kommun
Ekologigruppen har tagit fram en MKB för en omfattande detaljplan i Upplands Bro kommun. Vi har varit delaktiga i planprocessen och fungerat som rådgivare åt markägaren KF fastigheter,…
Läs merMiljöbedömning och MKB, Barkarbystaden 3
Under 2016-2017 har Ekologigruppens Ulrika Hamrén arbetat som miljöplanerare och planstöd för Järfälla kommun i kommunens hittills största detaljplan; Barkarbystaden 3.
Läs merMiljöcertifiering, Mall of Scandinavia, Solna
Ekologigruppen AB har tagit fram underlag för delen markanvändning och ekologi inför en BREEAM-certifiering av Mall of Scandinavia (avsnitt LE 01, LE 02, LE 03 och LE 04).…
Läs merMiljöcertifiering, SEBs gamla huvudkontor i Rissne, Sundbyberg
Ekologigruppen AB har tagit fram underlag om delen markanvändning och ekologi inför en BREEAM-certifiering av kv. Stockmakaren. Byggnaden är ett kontorskomplex med parkeringsgarage och stora grönytor, beläget i…
Läs merMiljöcertifiering, Uppsala stadshus
Gamla Uppsala stadshus ska genomgå en stor ombyggnad och tillbyggnad. Ekologigruppen har utfört en ekologisk inventering samt bidragit med förbättringar av nyskapade grönytor samt förslag på skydd av…
Läs merMiljöcertifiering, Torsplan 2 Stockholm
Torsplan 2 är en del av den nya stadsdelen Hagastaden och är en kontorsbyggnad med högsta betyget i BREEAM - Outstanding. Ekologigruppen har utfört en ekologisk inventering och…
Läs merMiljöcertifiering Sveavägen 44, Stockholm
Uppdraget omfattar en ombyggnad av en befintlig byggnad som inrymmer affärslokaler, kontor och bostäder. Ekologigruppen har här arbetat med del den av miljöcertifieringsprocessen som omfattar markanvändning och ekologi…
Läs merMiljöcertifiering Emporia, Malmö
Emporia är ett köpcentrum som ligger i anslutning till Malmö Arena och citytunnelstationen i Hyllievång i sydvästra delen av Malmö. På taket har man anlagt en stor och…
Läs merEkologisk kompensation av ekosystemtjänster
Inför en exploatering i Lomma kommun har Skanska och kommunen avtalat om kompensation av ekosystemtjänster avseende biologisk mångfald, rekreationsmöjligheter, luftrening och infiltration av ytvatten.
Läs merSOU Ekologisk kompensation
Regeringskansliet publicerade 2017 en utredning om ekologisk kompensation (SOU 2017:34). Utredningen innehåller förslag för att motverka förlusten av biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Ekologigruppen har bidragit i arbetet genom…
Läs merTyresö blåplan
Blåplan för Tyresö kommun är ett planeringsunderlag som tar ett helhetsgrepp på Tyresös många vattenmiljöer. Tyresö är beläget vid Östersjökusten och har både brack- och sötvattensmiljöer och långa…
Läs merLidingö Blåplan
Ekologigruppen har på uppdrag av Lidingö kommun tagit fram en blåplan där vi också haft rollen som extern projektledare genom hela processen. Blåplanen är ett underlag för planering…
Läs merGrönytefaktor för Haninges regionala stadskärna
Ekologigruppen har utvecklat en grönytefaktormodell för Haninges regionala stadskärna. Modellen utgår från tidigare grönytefaktormodeller men har anpassats för att stärka de ekosystemtjänster som är viktigast för stadskärnan. I…
Läs merParkprogram Åkersberga tätort
Under 2017-2019 har vi arbetat med att ta fram ett parkprogram för Åkersberga tätort på uppdrag av Österåkers kommun. Parkprogrammet är ett strategiskt styrdokument med långsiktiga mål och…
Läs merGrönplan Katrineholm
I Katrineholm stad finns en stor variation av gröna miljöer för lek och fritid, avkoppling och aktivitet. Ekologigruppen har tagit fram en grönplan för att fastställa mål och planeringsriktlinjer…
Läs merHållbarhetsprogram för Näsängen
På Näshalvön strax väster om centrala Åkersberga planeras en ny hållbar stadsdel med ca 1500 nya bostäder med tillhörande service och verksamheter. Näsängen antas kunna ge plats åt…
Läs merHållbarhetskonsekvensanalys – fördjupad översiktsplan för Täby stadskärna
Hållbarhetskonsekvensanalysen för Täbys nya stadskärna är mer än en miljökonsekvensbeskrivning. Med hjälp av ekologigruppens verktyg Värderosen gjordes en helhetsbedömning av hållbarheten i den fördjupade översiktsplanen, där sociala och…
Läs merHållbarhetscoach och planstöd för stadsutveckling i Näsängen
Ekologigruppen har under flera år arbetat som hållbarhetscoach i Österåkers kommuns stadsutvecklingsprojekt: Näsängen som ligger vid Täljövikens strand i utkanten av Åkersberga
Läs mer
Bergs gård – landskapsanalys
Ekologigruppen har tagit fram en landskapsanalys för Bergs Gård på Sicklaöns norra kust i Nacka kommun. I dag ligger en oljedepå på platsen, högt i landskapet och exponerat…
Läs merGodsstråket landskapsanalys
Landskapsanalys som underlag till järnvägsplan och systemhandling för Godsstråket genom Bergslagen, Hallsberg – Degerön, delen Dunsjö – Jakobshyttan.
Läs mer
Grön utvecklingsplan Upplands Väsby
Upplands Väsby kommun var en av de första kommunerna i landet som tog ett ambitiöst grepp om ekosystemtjänster i översiktsplaneringen. Istället för att göra en klassisk grönplan vidgade…
Läs merEkosystemtjänstkartläggning Gävle
Genom att utgå ifrån ekosystemtjänster kan vi forma smartare städer med rätt markanvändning på rätt plats. Under 2017 tog vi fram en ekosystemtjänstanalys för Gävle kommun som underlag…
Läs merArgument för mer ekosystemtjänster
Naturvårdsverkets rapport Argument för mer ekosystemtjänster behandlar frågor inom fyra områden: vatten i stad och landskap, nyttoorganismer, människans hälsa samt klimatpåverkan och anpassning. Ambitionen är att innehållet kan inspirera…
Läs merGrön infrastruktur i Kävlinge
Ekologigruppen har utrett spridningssamband för fem olika fokusarter/artgrupper i Kävlinge kommun. Projektet har syftat till att kartlägga den grön infrastrukturen i Kävlinge kommun och att identifiera särskilt viktiga…
Läs merAnalys av ekologiska landskapssamband i Kristianstads kommun
På uppdrag av Kristianstads kommun har vi arbetat med ekologiska landskapssamband som del i arbetet med en grönstrategi och en grönplan. Tillsammans med kommunen har vi valt ut…
Läs merEkosystemtjänster i Kävlinge kommun
Ekologigruppen har kartlagt ekosystemtjänster i Kävlinge kommun och i de fem större tätorter Kävlinge, Löddeköpinge, Furulund, Hofterup/Ålstorp och Dösjebro. Vi har också tagit fram förslag till mål och…
Läs merUrbana eko- sociodukter, förstärkning av grön infrastruktur
I Stockholms nyligen remitterade översiktsplan föreslås förstärkningar av den regionalt betydelsefulla gröna infrastrukturen på ett antal platser i staden. Ekologigruppen fick i uppdrag av miljöförvaltningen i Stockholms stad…
Läs merGrön infrastruktur Stockholms län
Ekologigruppen och Metria har på uppdrag av Länsstyrelsen i Stockholms län tillsammans tagit fram underlag för en framtida regional handlingsplan för grön infrastruktur. Syftet med analyserna har varit…
Läs merKartering av sällsynta naturtyper
Åsbarrskogar, svämlövskogar, svämädellövskogar och ädellövbranter. Visst låter det extremt nördigt, smalt men ändå lite exotiskt? Detta är fyra Natura2000-naturtyper som förekommer spritt och sällsynt i vårt avlånga land.…
Läs merBiotopkartering och statusklassning av vattendrag och sjöar i Järfälla kommun
Under åren 2016-2017 genomförde limnologer och vattenekologer från Ekologigruppen biotopkarteringar av samtliga vattendrag och sjöar i Järfälla kommun. Syftet var att beskriva vattenbiotoper, vattendragens och sjöarnas närmiljö, hydromorfologiska…
Läs merGölgroda och gulyxne i Forsmark
Forsmark är den plats som svensk kärnbränslehantering AB valt ut som den mest lämpliga platsen för att förvara det kärnbränsle som använts i svenska kärnkraftverk. Platsen bedöms ha…
Läs merInventering av vattenvegetation i Nackareservatet
Ekologigruppen har inventerat vattenväxter i Nackareservatet under flera år för att följa upp effekterna av en ny skötselplan. Genom att registrera förekomsten av ett antal makrofyter kan vi…
Läs merGrod- och kräldjursinventering Hammarbyskogen
På uppdrag av Exploateringskontoret i Stockholms stad har Ekologigruppen undersökt vilka grod- och kräldjur som förekommer i området som omfattas av detaljplanearbete. För groddjur gjordes en bedömning av…
Läs merNaturvärdesinventering och biotopkartering med fokus på äkta målarmussla i Tappström, Ekerö
Som en del i arbetet med pågående detaljplan vid stranden i Tappström på Ekerö har Ekologigruppen genomfört en naturvärdesinventering och biotopkartering av vattenmiljöer vid stränderna i området. En…
Läs merNaturvärdesinventering av vattenmiljöer i Alvik strand
På uppdrag av Structor har Ekologigruppen genomfört en naturvärdesinventering i vattenmiljöerna vid Alvik strand. Inventeringen genomfördes enligt SIS-standard. I arbetet ingick en bedömning av påverkan på naturvärden och ekologisk…
Läs merNaturvärdesinventering Asknäs
Som underlag för en detaljplan har Ekologigruppen på uppdrag av Ekerö kommun genomfört en naturvärdesinventering, inventering av skyddsvärda träd samt eftersök avskyddsvärda arter i Asknäs, strax norr om…
Läs merJärfälla handlingsplan för biologisk mångfald
Under 2017 arbetade vi med att ta fram underlag till en biologisk handlingsplan för Järfälla kommuns natur. Järfälla har 2300 hektar naturmark som har inventerats i fält (enligt…
Läs merFrån dike till bäck – Bällstaån
Bällstaån är ett av Sveriges mest påverkade vattendrag. Problemen handlar bland annat om igenväxning och erosion. Nästan hela sträckningen är rätad och stora delar är kulverterade.
Läs merBallingsholmsån i Huddinge
Ekologiguppen har på uppdrag av Huddinge kommun genomfört gestaltning och projektering av åtgärder i och vid Balingsholmsån i Orlångens naturreservat. Ån är idag ett rätat dike som behöver…
Läs merVåtmarker i Kungliga Nationalstadsparken
På uppdrag av länsstyrelsen i Stockholms län har Ekologigruppens ekologer och landskapsarkitekter tagit fram förslag på placering och utformning av ett antal våtmarker och dammar i Kungliga Nationalstadsparken,…
Läs merRestaurering av Angarnsjöängen i Vallentuna
På uppdrag av och i samarbete med Länsstyrelsen i Stockholms län och Angarngruppen har vi tagit fram en plan för hur en av Sveriges främsta fågelsjöar, Angarnsjöängen, kan…
Läs merFjärilsflytt till ny äng i Drevvikens naturreservat
Vid Österhagen i Huddinge kommun finns en sedan länge avlutad deponi där ett nytt bostadsområde nu planeras. Växtligheten på deponin har de senaste decennierna varit gles och örtrik,…
Läs merFlytt av sandvita för att bevara den mindre sandviteviveln
Hur motverkar vi förlusten av biologisk mångfald i växande städer? Ett sätt är genom kompensationsåtgärder med hjälp av ekologer och grävskopor i fält. Den mindre sandviteviveln är en…
Läs merHansta hage – kompensation i form av landskapspark
Med Hansta hage har Ekologigruppen varit med och tagit fram en plan för genomförande av kompensation för den markyta som försvinner i och med byggandet av Förbifart Stockholm.…
Läs merÖppna upp Igelbäckens kulvert på Barkarbyfältet
Igelbäcken i Järfälla kommun är ett vattendrag som är rätat och delvis kulverterat. Som ett led i att öka förutsättningarna för biologisk mångfald har Ekologigruppen tagit fram ett…
Läs merSarvträsk våtmark
Ekologigruppen har ett pågående uppdrag åt Nacka kommun för att ta fram en idé till hur våtmarken vid Sarvträsk i Orminge fortsatt kan bibehålla sin funktion som våtmark…
Läs merBostadsgård Norrköping
På uppdrag av Hyresbostäder i Norrköping har Ekologigruppen gestaltat en bostadsgård i kvarteret G i det nya utvecklingsområdet Inre hamnen. Bostadsgården har gestaltats med målet att främja så många…
Läs merÅkers Kanal
Strandpromenad och stadspark Åkers kanal Åkersberga, från visionsprogram till anläggning
Läs mer
Gripsholm backar torggestaltning
För att uppnå en mer hållbar stadsdel vid Gripsholms backar i Mariefred har Ekologigruppen föreslagit att göra plats för ekosystemtjänster på den allmänna platsmarken. Genom förslaget har vi…
Läs merRUFS och de gröna kilarna
Ekologigruppen har varit huvudkonsult för arbetet med den regionala grönstrukturen i samband med framtagandet av RUFS 2001, RUFS 2010 och RUFS 2050. Ekologigruppen har ett långt förhållande till…
Läs merBiogeografisk uppföljning
Nationell uppföljning av EU:s art- och habitatdirektivet, artikel 11. Ekologigruppen har mellan åren 2008 och 2012 arbetat med ledning, administration och planering av projektet Biogeografisk uppföljning åt Naturvårdsverket.
Läs merMetod för bedömning av påverkan på grundvattenberoende naturtyper
Hur påverkas värdefulla naturtyper av grundvattensänkningar som uppkommer när man bygger tunnlar och gruvor? Ekologigruppen har för Trafikverkets räkning tagit fram ett uppföljningsprogram med en inventeringsmetod för vegetationsförändringar…
Läs merChecklista för minskad klimatpåverkan i planeringen
I samarbete med Länsstyrelsen i Hallands län har Ekologigruppen arbetat med att ta fram en checklista för minskad klimatpåverkan i fysisk planering. Checklistan ska fungera som stöd för…
Läs merStyrning mot miljömålen i Haninge kommun
För att kunna nå sina miljömål tog Huddinge kommun hjälp av Ekologigruppen för att utvärdera och uppdatera sina styrdokument.
Läs merKyrkparken
Ekologigruppen har under flera år arbetat med gestaltning och projektering av en ny stadspark i Barkarbystaden. I Kyrkparken finns det förutsättningar för flera ekosystemtjänster som biologisk mångfald pollinering…
Läs merUtvärdering av programmen för miljöövervakning
Hur går det för Natura 2000-naturtyperna i Sverige? Hur stor utbredning har de och hur mår de arter som lever i dem? Ekologigruppen har utvärderat två miljöövervakningsprogram åt…
Läs merHär är våra tvärvetenskapliga tjänster
Med vidgade vyer, transparens och ett holistiskt tänkande driver vi projekt som skapar miljönytta för både kund och samhälle. I vår tvärvetenskapliga och omfångsrika tjänstepalett finns de evidensbaserade möjligheterna och lösningsfokuserade konsulterna.