
#31 På myren, i hjortlandet
Våtmarkstemat fortsätter, och tar några oväntade svängar in i naturskildringarnas vara eller icke vara. Emma Holmberg pratar med Tomas Bannerhed om myrmarker, artkunskap, naturskildringar och kulturen som en…
Läs mer
Biosfärfestival i Storkriket
Sydvatten och Kävlingeåns vattenråd anordnade tillsammans med Ekologigruppen en eftermiddag med föreläsningar vid Vombsjöns strand i samband med Storkrikets biosfärsfestival den 13 september 2023. Leif Nilsson som varit…
Läs mer
Ny fiskväg i Bråån
Ekologigruppen har sommaren 2023 på uppdrag av Kävlingeåns vattenråd anlagt ytterligare en fiskväg i Kävlingeåns biflöde Bråån. Ett 50 meter långt omlöp har anlagts förbi dämmet och upp…
Läs mer
Blå Tråden del 2 – våtmarker och våtparker
Våtmarker och våtparker Tid: Onsdagen den 13 september 12.00-13.00 Anmälan: Här Målgrupp: Alla som jobbar med samhällsplanering och klimatanpassning Kostnad: Gratis! Nu är det dags för den andra…
Läs mer
#30 Bedrägliga orkidéer
Ett perfekt sällskap för hängmattan, om rika kärr och luriga orkidéer. Visste du till exempel att var tredje orkidé lurar till sig pollinerare utan att ge dem något…
Läs mer
Är du Ekologigruppens nya VD?
Älskar du natur, precis som vi? Har du också erfarenhet av affärsorienterat ledarskap inom konsultbranschen? VD-uppdraget på Ekologigruppen handlar om att bygga och vidareutveckla bolaget, med ett tydligt…
Läs mer
Flygtur över strandängsnära planprogram
I arbetet med planprogram för ett nytt bostadsområde i Klagshamn i Malmö har Ekologigruppen bidragit med vår expertkunskap ekologi + gestaltning. Med förslag på hur det nya områdets…
Läs mer
Ekologigruppen i Almedalen
Vi genererar klöver! Onsdagen den 28 juni klockan 10.00-10.45 hör ni oss berätta om grönskan som grund för ekonomiskt och ekologiskt hållbara investeringar. Vi ses på Stiftelsen Byggekologis…
Läs mer
Träskens artrika klimatinsats
Våtmarker är hetare än nånsin och på den biologiska mångfaldens dag rullade vi ut vår nya webbinarieserie BLÅ TRÅDEN som du kan se här I denna första del…
Läs mer
Ekologigruppen hjärta friluftsliv
Nu när våren äntligen är här är vi många som längtar ut i naturen. Inte så konstigt – enligt forskningen är den rena hälsobomben! Naturen ger oss upplevelser…
Läs mer
#29 Sphagnum – våtmarkernas ödmjuka klimathjältar
Ekologigruppens våtmarksserie fortsätter! Denna gång med fokus på en ödmjuk klimathjälte i gränslandet mellan vått och torrt - vitmossan - och om varför återställande av våtmarker är en…
Läs mer
Våtmarker till alla!
På FN:s konferens om biologisk mångfald, CBD COP 15, i Kanada antogs ett nytt globalt ramverk för biologisk mångfald. Världens länder ska till 2030 restaurera 30 procent av…
Läs mer
#28 Om utdikningen av våtmarker med Bo Landin
Det är våtmarkens dag och det firar vi med att publicera det första avsnittet i årets temaserie om VÅTMARKER i ARTpodden. Med oss denna gång är ingen mindre…
Läs mer
Fjärilsparken på Listerlandet – EkoPepp 2022
Ekologigruppens EkoPepp delas ut till beställare, projekt eller samarbeten som syftar till att på ett tydligt sätt öka hållbarheten och miljönyttan, ta ansvar för jordens ekosystem och gynna…
Läs mer
Till minne av Karl Holmström
Vår levnadsglada, kloka och omtänksamma vän och kollega Kalle Holmström har lämnat oss med stor sorg och saknad. Efter en tids sjukdom somnade han den 24 september in…
Läs mer
ARTpodden #27 Myror
ARTpodden handlar om några av de 1000000000000000 myror om finns i världen. Myror utgör ungefär en 1/5 av alla landlevandes djurs biomassa och kan kan bära 1000 gånger…
Läs mer
Mörkerplanering
Strålkastare mot kyrkväggar och andra historiska byggnader där fladder- möss bor blir allt vanligare. För fladdermössen innebär det att natten försvinner. Mörkret är deras trygghet där de är…
Läs mer
Ekologigruppen guidar
Emil och Stina guidar studenter i Västra hamnen i Malmö. Studenterna är från Akademi Båstads fortbildningskurs Ekosystemtjänster i praktiken där vi deltar som föreläsare och guider för tredje…
Läs mer
Över 30 år av utveckling
Sedan starten i slutet av 1980-talet har Ekologigruppen sett värdet i att lägga betydande tid och resurser på utvecklingsarbete. Det gör vi både för att ännu bättre kunna…
Läs mer
Supermultifunktionell våtmark tar form
Under sommaren har det grävts för fullt utanför Södra Sandby i Lunds kommun. Det är en fem hektar stor supermultifunktionell våtmark som tar form. På bilden banar grävskoporna…
Läs mer
ARTpodden #26 Ängens flygande blommor
ARTpoddens ängsserie fortsätter - nu med fokus på ängens flygande blommor - fjärilarna. Dessutom berättar Naturskyddsföreningens Cassandra Hallman om det nystartade projektet Världens längsta blomsteräng. Lyssna för att…
Läs mer
Unik metod för bäverinventering
I vintras fick vi ett uppdrag där en fördjupad inventering av bäver efterfrågades. Vi kunde snabbt konstatera att det saknas en fastställd metodik för inventering av arten. Under…
Läs mer
ARTpodden #25 Befängd äng
ARTpoddens jordtema fortsätter - nu med fokus på ängsmark, änglamark, minnespraktik och Arkadien. Kontinuitetsäng och örtklädd gräsmatta. Ängen är både symbol och praktik, som medverkande gäst Sanna Samuelsson…
Läs mer
Bra planeringsunderlag säkrar både arter och projektekonomi
När arter som är skyddade enligt artskyddsförordningen upptäcks sent i planeringen kan det bli problem. Planprocesser försenas och irritation runt att en fågel ”stoppar ett helt bygge” kan…
Läs mer
ARTpodden#24 Ogräs
”Underklassen invaderar rabatten”. Så beskriver Kerstin Ekman scenen där ogräsen vill tränga sig in på festen i Elsa Beskows barnbok Blomsterfesten i täppan från 1914. Drottning Rosen undrar…
Läs mer
Webbinarium 3 maj – QGYF – ett GIS-baserat verktyg för ekosystemtjänster
Datum och tid: 3 maj, 13.00-14.00 Anmälan: här Kostnad: gratis Målgrupp: Alla som arbetar med ekosystemtjänster i olika skalor QGYF är ett GIS-baserat verktyg för grönytefaktor (GYF) som…
Läs mer
ARTpodden#23 Jorden
Med utgångspunkt i den faktiska jorden undersöker vi förutsättningarna för mänskligt såväl som ickemänskligt liv på planeten Tellus, som vi har valt att kalla för… Jorden. I det…
Läs mer
Forskningssatsning och forskningssamordning
Kunskap, evidensbaserade metoder och inte minst tvärvetenskapliga samarbeten är hjärtefrågor för oss på Ekologigruppen. I vår verksamhetsplan för 2022 har vi särskilt velat lyfta kunskap som central del…
Läs mer
Fladdermöss – fascinerande nyttodjur
Fladdermöss är fascinerande nyttodjur som bidrar med ekosystemtjänster till oss människor. Visste du att en fladdermus kan äta 1000 myggor på en timme med hjälp av ultraljud? Tyvärr…
Läs mer
ARTpodden#22 Mörker
ARTpoddens mörkerserie fortsätter med Johan Eklöf - författaren bakom den hyllade boken ”Mörkermanifestet – om artificiellt ljus och hotet mot en uråldrig rytm”. Fram till ungefär 150 år…
Läs mer
ARTpodden#21 Fladdermöss
Årets mörkaste tid är över oss. Under december månad släpper vi två avsnitt av ARTpodden, med fokus på några av alla nattaktiva arter som hotas av eskalerande ljusföroreningar.Med…
Läs mer
Mörkerwebbinarium
Årets mörkaste månader är här – ett perfekt tillfälle att uppmärksamma det artificiella ljusets påverkan på den biologiska mångfalden. Inte mindre än en tredjedel av alla ryggradsdjur och…
Läs mer
30 år av vattenvårdsarbete
Året är 1990. Miljödelegationen Västra Skåne uppmärksammar problematiken med övergödningen i Skåne. På initiativ av engagerade politiker och tjänstepersoner får Ekologgruppen, numera Ekologigruppen, uppdraget att göra en Landskapsvårdsplan…
Läs mer
ARTpodden #20 Lavar
Avsnittet vi alla har längtat efter! Om en art som vår kollega Aina redan i första avsnittet av ARTpodden för två år sedan utsåg som sin favoritart. Men…
Läs mer
Artskyddsförordningen, vad gäller?
Artskyddsförordningen är ett sätt att införliva EU:s EU:s fågeldirektiv och EU:s livsmiljödirektiv i svensk lagstiftning och syftar till att bevara den biologiska mångfalden. Artskyddsförordningen ger ett skydd för…
Läs mer
När dammarna frös i Malmö – en hyllning till oprogrammerade offentliga platser
I februari 2021, efter månader av grå Skånevinter fick Malmö till sist några riktigt kalla och soliga dagar. Det var då dammarna i Pildammsparken och Kungsparken frös till is och så även kanalen runt Gamla Staden. Den totala tillgängliga ytan parkmiljö (enligt grov uppskattning) fördubblades och…
Läs mer
ARTpodden #19 Furan och skogen
Vi dyker ned i skogsdebatten och diskuterar trädplantager, skog och skogsbruk tillsammans med Sveaskogs fd kommunikationschef och affärsstrateg Leif Öster, DN-journalisten Lisa Röstlund och skogsbrukaren Mikael Karlsson. Även…
Läs mer
Tre nya blå oaser i Solna – EkoPepp 2021
“Ekologigruppens Eko-Pepp delas ut till beställare, projekt eller samarbeten som syftar till att på ett tydligt sätt öka hållbarheten och miljönyttan, ta ansvar för jordens ekosystem och gynna…
Läs mer
Vad gömmer sig i Järfällas vatten?
Vi genomför just nu en inventering av groddjur på många platser i Järfälla kommun. Arbetet är en del i kommunens arbete med att ta fram uppdaterade underlag för…
Läs mer
ARTpodden #18 Tallen – en trotjänare
Vi fortsätter att fokusera på Sveriges evergreens. Om tallen, finns det mycket att säga och i det första av två avsnitt om detta tuffa träd pratar Emma med…
Läs mer
I gränslandet mellan kvarterstypologier och gröna typologier
Vi är glada att meddela att vi genom ArkDes får möjligheten att djupdyka i gränslandet mellan kvarterstypologier och gröna typologier. Vi kommer arbeta med att utveckla och testa…
Läs mer
EKOguide – ett stöd i den hållbara planeringen
Vi på Ekologigruppen rör oss ständigt i miljöer där frågor och beslut som påverkar livet för människor, djur och växter. Det har vi gjort i snart 35 år. Under…
Läs mer
Globala målen
FN:s generalförsamling antog år 2015 Agenda 2030, en agenda för långsiktigt hållbar ekonomisk, social och miljömässig utveckling. Med agendan har världens länder åtagit sig att bland annat bekämpa olikheter inom och mellan…
Läs mer
ARTpodden #17 Flyttfåglar
De flyger norrut om vårarna. De bygger åt sig ett hus av sång när de drar fram längs kusterna. I mars, när isarna ännu är kvar, kommer de.…
Läs mer
Våtmarker till bevattning - ekosystemtjänster i kubik
På uppdrag av flera olika vattenråd och kommuner arbetar Ekologigruppen med anläggning av våtmarker i jordbrukslandskapet. Det stora intresset bland markägare för att kunna utnyttja våtmarkerna till bevattning…
Läs mer
ARTpodden #16 Ekologi på närplanet
Författaren och poeten Nina Burton gästar podden för att samtala om sin senaste bok "Livets tunna väggar" - en bok som redan har beskrivits som en minor classic.…
Läs mer
ARTpodden #15 Om granen
Emma tar i ARTpoddens 15:e avsnitt hjälp av en av nordens främsta entomologer, Bengt Ehnström, och kanske världens främsta författare, Harry Martinson, för att reda ut granens mörka…
Läs mer
Vi önskar en god jul och ett gott nytt år!
Ett annorlunda år lider mot sitt slut. Är det något 2020 har skänkt oss så är det tankeställare. Om vår egen, våra näras och planetens hälsa – och…
Läs mer
Skogsutredningen – bu eller bä?
Den 30 november överlämnade Skogsutredningen 2019 sitt betänkande Stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och naturvård i skogen (SOU 2020:73). Beredningen som är på 1250 sidor kommer med cirka 50…
Läs mer
#5 Gyllbergen
Sitter du fast i en liten tvåa? Vi vet - tuffa tider, även himlarna är gråa. Restriktioner och hemmajobb är nu allmänt kända. Det är då vi ska…
Läs mer
ARTpodden #14 Om livet på botten
I artpoddens 14:e avsnitt går vi till botten med några av de små, små djur som lever längst ner i sjöar och vattendrag. Lyssna på när Ekologigruppens bottenfaunaexpert…
Läs mer
Att anlägga äng
I mitten av november 2020 delade vi ett inlägg om Hyllie park i sociala medier och fick en fråga på varför vi föreslagit äng på gammal näringsrik åkermark. Och det är kanske…
Läs mer
Etiska och juridiska aspekter på ekologisk kompensation
Det här webbinariet tar upp viktiga etiska och juridiska aspekter på ekologisk kompensation och berör frågor som när kompensation blir godtagbart ur etisk synvinkel. Som deltagare i webbinariet…
Läs mer
ARTpodden #13 om våra åttafotade vänner spindlarna
Inför Halloween gjorde vi en läskig special om spindlar! Men vad är det som så läskigt? Att dom har könsorganen på armarna och ofta åtta ögon? Att dom…
Läs mer
ARTpodden #12 blir LAXpodden
I artpoddens 12:e avsnitt intervjuar Emma den numera världskände sportfiskaren och opinionsbildaren Mikael Frödin i det andra avsnittet om LAX som handlar om den norska laxindustrins osmakliga odlingsmetoder.…
Läs mer
Våtmarker i Nacka
Just nu genomför vi en kartering av befintliga och historiska våtmarker i Nacka kommun. Syftet med karteringen är att få en övergripande bild av våtmarksläget i hela kommunen.…
Läs mer
#4 Gåseborg
Bara en mil från Stockholm och så är man där - en Fornborg med vida vyer över vatten och skär. Så vilt och vackert i en storstad, det…
Läs mer
ARTpodden #11 blir LAXpodden
ARTpodden blir LAXpodden, i alla fall för två avsnitt framöver! Avsnitt 11 fokuserar på Östersjölaxen, som Stefan Palm, forskare på Institutet för akvatiska resurser vid SLU, berättar mer…
Läs mer
Från blommor och bin till pollineringsplan
Den tätortsnära naturen och även miljöer i städer har visat sig kunna erbjuda en fristad för en hel del pollinerande insekter, men hur bra de klarar sig beror…
Läs mer
ARTpodden #10 Öring
De som fiskar öring återkommer hela tiden till hur vacker den är. Är det så att varje öring även har en egen personlighet? Var och hur lever öringen?…
Läs mer
Del 5 i serien om hållbarhet i planeringen
Biologisk mångfald, hur svårt kan det vara? Vi bjuder nu in till den nästa del av vår webbinarieserie Hållbarhet i planeringen, denna gång med fokus på ekologisk hållbarhet…
Läs mer
#3 Karaby backar
I en liten by, i Kävlinge kommun, bakom en kyrka som syns från Öresundsbron, Här kan man klättra med solen i ryggen, och glömma bort alla bekymmer. Öppet…
Läs mer
#2 Uvaberget
På ett mäktig berg vid Tenhultasjön, finns det växter som explosivt sprider sina frön! Sällsynta lavar och mossor finns finns också där, och midsommarblomster bidrar till en magisk…
Läs mer
Smörkajen och Malmö stad – EkoPepp 2020
"Ekologigruppens Eko-Pepp delas ut till beställare, projekt eller samarbeten som syftar till att på ett tydligt sätt öka hållbarheten och miljönyttan, ta ansvar för jordens ekosystem och gynna…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Är du en fena på GIS? 😎 Vi söker nu junior GISare med intresse för samhällsplanering och naturvård till vårt kontor i Stockholm. Ansökan senast 31 augusti. Läs…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Gå inte vilse i hållbarhetsarbetet! På vårt webbinarium på onsdag kommer vår kollega Juho Riikonen att guida er i arbetet med att visualisera hållbarhet! Vidga dina perspektiv! Lekfullhet…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Såg du hundäxing eller fetknopp vid asfaltskanten i morse? På världsmiljödagen med fokus på biologisk mångfald kan vi förundras över de arter som spirar i det lilla mellanrummet…
Läs mer
ARTpodden #9 Bin
I ARTpoddens nionde avsnitt intervjuar Emma Holmberg vår kollega Anna Persson som just nu är tjänstledig för att forska på Centrum för miljö- och klimatforskning på Lunds universitet…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Visste du att hanbin är faderlösa, att humlor är bin och att vi inte skulle kunna äta choklad utan pollinerare? Lyssna och lär mer i avsnitt 9 av…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Vad krävs för att kommunicera gröna frågor i ett urbant samhälle som är alltmer frånkopplat från naturen? I vårt fjärde webbinarium får du chansen att höra mer om…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Landskapsarkitekt + ekolog = vinst i Örebro! Vi är så glada och stolta över att Ekologigruppen tillsammans med Marge Arkitekter på uppdrag av Serneke tilldelats markanvisning i Örebros…
Läs mer
Del 4 i webbinarie-serien om hållbarhet i planeringen
Vad krävs det för att kommunicera gröna frågor i ett urbant samhälle som är alltmer frånkopplat från naturen? Hur når man ut med sitt budskap bland all information…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Filip är tillbaka på Sätofttasjön, en av Ringsjöarna. Det är vatten- och planktonprovatgning och vi kontorsråttor är avundsjuka på alla som får vara ute i fält en dag…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Missa inte vårt webbinarium om jämlik planering! Har du ögonen öppna för hur din design eller din planering påverkar vilka som kan vistas på platsen i fråga? På…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Glad biologiska mångfaldens dag! I ett landskap känt som öppet och platt, gömmer Örjabäcken en gyllene skatt. En oas av hasselbuketter längs en meandrande å, en plats sedd…
Läs mer
#1 Nöttaskogen
Smultronställen är Ekologigruppens nya utmaning till alla naturentusiaster och art- nörd-aspiranter! Det är en samling av några av våra favoritställen runtom Sverige. Platser kanske inte är allmänt kända.…
Läs mer
@ekologigruppen säger:
Ekologigruppen älskar natur! I samband med biologiska mångfaldens dag startar vi E-TV. Här vill vi på ett kravlöst sätt dela vår entusiasm över vad vad naturen har att…
Läs mer
@ekologigruppen säger:
Den 22 maj är det den biologiska mångfaldens dag. Naturen fortsätter att vara vår bästa vän, en plats där vi kan förundras och träda in i en annan…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Dags för webbinarium #3 Hur kan vi som planerare och arkitekter skapa förutsättningar för en mer jämlik stad? Lyssna på våra hållbarhetsstrateger Ilona Stehn, landskapsarkitekt och Emma Holmberg,…
Läs mer
Del 3 Webbinarie-serie
Likt andra kriser drabbar coronapandemin socioekonomiskt svaga grupper hårdare än andra. Ojämlikheten tydliggörs mellan stadsdelar, där vissa präglas av trångboddhet som leder till snabbare smittspridning medan andra är…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Ni har väl inte missat att vår ekolog Raul Vicente @bass_ecologist gästar @naturhistoriska denna och nästa vecka? Det bjuds på faktaspäckade texter och rara arter 🐝🕷🕸🦎🌿 gå genast…
Läs mer
Vad gör en landskapsarkitekt? Ekologigruppen reder ut begreppen
Och mer specifikt vad gör egentligen en landskapsarkitekt på Ekologigruppen? Våra landskapsarkitekter i Stockholm, Uppsala och på vårt kontor i Lund arbetar med utemiljöer av olika slag och…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Med Kävlingeåns vattenråd som uppdragsgivare har Ea och Tette jobbat med två olika fosfordammar i Åkert och i Hunneberga i Eslövs kommun. Dammarna är anlagda i sluttningen ner…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Förutom många naturvärdesinventeringar, så genomför vi en del insektsinventeringar. Just nu är det hög tid att sätta upp fällor för att fånga vedlevande insekter som så sakteliga börjar…
Läs mer
Skillnad på arter och arter?
Vi får ofta frågor om vad det är för skillnad på en rödlistad art, en fridlyst art och en naturvårdsart och vad det kan få för konsekvenser för…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Årets provtagning av bottenfauna i Halland i år avslutades med fantastiskt vårväder. Här tar Tilda Holmström sparkprov i Slissån vid Steninge kvarn, en lokal med många dag-, bäck-…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Tim och Fingal tillbringade fågelmorgonen i Hässelby i nordvästra Stockholm på ett mer poetiskt sätt än vanligt. Dimman kastade sitt ljusa skimmer över området och plötsligt tedde sig…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Glöm inte anmäla dig till vårt webbinarium om barnperspektiv i planeringen! Datum: 6 maj. Anmälan senast 4 maj. Länk i bio! Vi vet att barn behöver goda möjligheter…
Läs mer@ekologigruppen säger:
ARTpodden blir GRODpodden i dagens nysläppta avsnitt! Det är vår, solen lyser och grodornas lek har börjat. Samtidigt fortsätter Coronapandemin att prägla vår liv. Men det färre har…
Läs mer
ARTpodden#8 Grodornas pandemi
Grodornas pandemi - chytridsmittan – kan ha orsakat större skada på den globala biologiska mångfalden än någon annan sjukdom. Nära 700 arter har bekräftats smittade världen över, varav…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Nu kan du anmäla dig till den andra delen i vår webbinarie-serie om hållbarhet i planprocessen. Webbinariet kommer bland annat att handla om barnperspektivet i stadsplaneringen. Webbinariet går…
Läs mer
Del 2 Webbinarie-serie om hållbarhet i planprocessen
Missa inte den andra delen i vår webbinarie-serie som även den hålls av Elisabetta Troglio och Ilona Stehn. Barnkonventionen - som är lag från och med i år…
Läs mer
Inventering av artrika vägkanter åt Trafikverket
Vägkanter har kommit att bli många ängsväxters tillflyktsort när ängar och betesmarker växer igen och blir för skuggiga eller nyttjas för hårt och blir ogästvänliga för många arter.…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Lite omväxling i arbetsdagen för två av våra fantastiska gruppchefer Eleonor och Tim som fixar personlig proffsleverans av stolar och skärmar till några av Ekologigruppens medarbetare på Stockholmskontoret…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Snart är skogarna så där ljuvligt ljusgröna. Lyckliga är vi som kan vistas i park och natur under denna märkliga tid. In times of uncertainty, let nature be…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Ea och Torbjörn är ute i fält och klurar på lägen för vattenvård på Söderslätt. Den vida slätten mellan Malmö och Ystad och söderut är en viktig källa…
Läs mer
Vad behöver våra städer i kristider?
Vi är många som har gått runt och funderat extra mycket på hur vår närmsta omgivning är utformad den senaste månaden. De vanliga spelreglerna för livet i staden…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Lategram från förra veckan när solen strålade och hade sig. Ibland får man bita i det sura äpplet och bege sig ut i fält en hel dag för…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Främsta skälet till att bevara gamla tallar är naturligtvis pga deras unika förmåga att härbärgera mandelägg 🐣GLAD PÅSK!!!
Läs mer@ekologigruppen säger:
Fredrik, Nicole och Björn tar en närmare titt på den härliga Moraån i Järna. Med en så kallad biotopkartering av vattendrag samlar vi in information om åns olika…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Det är tydligen inte bara bin, fjärilar och andra insekter som uppskattar att sälgen blommar! Eller så var ekorren i fråga bara desperat sugen på att prova ett…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Fältsäsongen är i full gång och just nu genomför vi många fågelinventeringar, både dag som natt. Vi inventerar fåglar bland annat i Österåkers kommun. Bland roliga fynd kan…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Hett tips! Den 15:e april kan du som jobbar med hållbar stadsplanering delta i ett webbinarium där vi presenterar vår vägledning “Indikatorer för hållbar stadsutveckling”. Vi ger en…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Som en uppföljning på 2019 års uppdrag att analysera nationellt habitatnätverk för nordsvensk klubbsvans Consilium caudaclavus (VU) utför Ekologigruppen en revirkartering för att inventera antal häckande par av…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Från och med imorgon drar säsongen igång för naturvärdesinventeringar! Per Collinder, en av Ekologigruppens grundare, har tillsammans med Trafikverket och andra konsulter tagit fram en standardiserad metod för…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Hurra! ARTpodden #7 är här. Temat: Hur död ved skapar liv. Fira in helgen med en härligt nördig podd i hörlurarna. Varför finns det inte tillräckligt mycket död…
Läs mer
ARTpodden#7 Hur död ved skapar liv
Varför finns det inte tillräckligt mycket död ved i våra skogar? Vilket träd har godast ved? Vem flyttar först in i ett träd och får fräschaste bostaden? Och…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Båt packad för månatlig provtagning på Ringsjön söder om Höör. I april börjar äntligen säsongen för planktonprovtagning, vilket kräver ännu mer utrustning!
Läs mer@ekologigruppen säger:
Fauna & Flora är en av Sveriges äldsta tidskrifter om växter, djur, ekologi och naturvård. Den grundades 1906 och gavs då ut av Naturhistoriska riksmuseet. Från och med…
Läs mer@ekologigruppen säger:
I dag har vår praktikant Lisa Johansson sin sista dag hos oss och hon har skrivit denna fina hälsning: . ”Jag har verkligen fått en givande praktik hos…
Läs mer@ekologigruppen säger:
I märkliga tider av social distansering är naturen återigen vår bästa vän, och i fält är det lätt att hålla avstånd! Elli, Rikard och Kerstin har varit ute…
Läs mer
Vi tar hand om varandra i Covid-19-tider
Precis som naturen hittar vi vägar att anpassa oss efter rådande situation. Ekologigruppen tar ansvar och förhåller oss till myndigheternas rekommendationer om Covid-19, för att skydda och värna…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Naturen fortgår och vårtecknen känns välkomna och påminner oss om en tid då vi kan börja umgås med varandra igen på jobb och fritid... Vi är flera som…
Läs mer@ekologigruppen säger:
I dagarna två har vår vattenekolog Fredrik deltagit i den nationella konferensen för restaurering av marina miljöer i Stockholm. Spännande föredrag om bland annat senaste rönen kring åtgärder…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Linköpings kommun är i full färd att ta fram riktlinjer för ekosystemtjänster kopplade till planering, genomförande och drift. Vi hjälper till med detta och som ett första steg…
Läs mer
Underlag till SOU 2020:10
Nu i dagarna har utredningen om minskad övergödning genom stärkt lokalt åtgärdsarbete lämnat sitt betänkande till regeringen. Utredningen heter Stärkt lokalt åtgärdsarbete – att nå målet Ingen övergödning.…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Äntligen kom solen till Skåne igen! Efter några veckors storm och regn passade Rebecka och Siri från sydkontoret på att åka ut till några av de våtmarker som…
Läs mer
Klimatanpassning och naturbaserade lösningar
Utöver att göra vårt yttersta för att begränsa klimatförändringarna behöver vi även anpassa våra samhällen för dess konsekvenser. På Ekologigruppen har vi länge arbetat med klimatanpassning, som beroende…
Läs mer
Del 1 Webbinarie-serie om hållbarhet i planprocesser
Under hela 2020 bjuder Ekologigruppen in till en webbinarium-serie i åtta delar om styrning av hållbarhet i planprocesser. Webbinarierna går även att se att se på vår Youtube-kanal …
Läs mer@ekologigruppen säger:
Vi har fått en ny kollega till vårt Uppsala-kontor 🙌 Karin Agstam-Norlin är ekolog och naturvårdsbiolog och arbetar bland annat med naturvärdesbedömningar, gräsmarksekologi, artinventeringar och är en fena…
Läs mer
Ekologigruppens fototävling - Vinnarna från 2019
Det finns många duktiga fotografer på Ekologigruppen. För att motivera alla att leta fram de där extra bra bilderna har vi startat en årlig fototävling. med fem kategorier.…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Ekologigruppens fototävling, sjätte och sista delen. Nu är det kanske lätt att tro att det bara jobbar snubbar på Ekologigruppen eller att vi bara jobbar med grodor!? Men…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Ekologigruppens fototävling del 5. Kategori: Årets bild Juryns motivering: Kontrastfärger skapar en slående inramning till ett av Sveriges vackraste och mest exotiska groddjur, lövgrodan, som bara finns i…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Ekologigruppens fototävling del 4. Kategori: Liv i staden Juryns motivering: I staden finns mycket mer naturliv än vad vi tror. Naturliv som i sin tur skapar upplevelser och…
Läs mer
Grönt Gestaltningsprogram
På uppdrag av Ikano Bostad tar Ekologigruppen fram ett grönt gestaltningsprogram till ett nytt bostadsområde i Elinegård i södra Malmö, ett bostadsområde med höga miljöambitioner. Uppdraget ingår i certifieringsarbetet…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Ekologigruppens fototävling del 3. Årets glädjespridare Juryns motivering: Naturen, och att få hänge sig åt fältarbete, ger oslagbara kickar, och ett och annat nyp. På bilden inventeras Österåkers…
Läs mer
Pollinering – så funkar det!
Många av våra grödor och vilda växter är beroende av pollinering för att det ska bli nya frön, frukter och bär. Pollinering innebär att pollen flyttas från blommans…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Ekologigruppens fototävling del 2 Ekologigruppen in action: Epifytmys i Kalmar län. Juryns motivering: Med full koncentration och fascination, och med lite hjälp av pannlampa i Kalmar läns djupa…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Ekologigruppens fototävling del 1. Vi är många som gillar att fota på Ekologigruppen. För att motivera alla att leta fram de där extra bra bilderna startade vi förra…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Folkungagatan, ett stenkast från Ekologigruppens Stockholmskontor och en av de gator med sämst luftkvalitet i huvudstaden. I en högaktuell och intressant debatt-artikel i DN i förra veckan tar…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Glad alla hjärtans dag önskar Ekologigruppen & ARTpodden, aka PARNINGSpodden i.o.m. dagens avsnitt som handlar om olika arters väldigt olika parningstekniker - och för den delen taktiker för…
Läs mer
ARTpodden #6 Valentine-special
Glad alla hjärtans dag önskar Ekologigruppen & ARTpodden, aka PARNINGSpodden i och med att avsnitt #6 handlar om olika arters väldigt olika parningstekniker - och för den delen…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Vår kollega Raul-känd-från-teve-Vicente gör nu även ett bejublat framträdande i etern. Ratta in P1 och Naturmorgon tidigt på lördag så får du höra Raul prata om biologisk mångfald…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Ekologigruppen arbetar naturligtvis med digitalisering men ibland är papperskartorna härliga att återvända till. Vi håller på som bäst med en ekosystemtjänstkartläggning för Karlstads kommun. Elisabetta tar här hand…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Komplexa framtidsutmaningar kräver tvärvetenskaplighet. Både för att förstå behoven och komma ett steg längre med konkreta lösningar. Läs mer om hur Urban Layers grönskar och löser problem på…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Vi är sååå glada och stolta över att få presentera Malin Rizell, vår nya kontors- och gruppchef för kontoret i syd. Malin har precis haft en första intensiv…
Läs mer
It's ål about ål
Hur mycket kan man veta om en ål? Eller om en människa? Avsnitt #5 av ARTpodden handlar om en hal fisk som slingrat sig runt människors vetande genom…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Its ål about ÅL när Patrik Svensson, vinnaren av Augustpriset 2019 för boken Ålevangeliet, medverkar i ARTpodden. Avsnitt 5, som precis släppts handlar om en hal fisk som…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Hurra! Ekologigruppen har fått ytterligare förstärkning inom vattenområdet! Vår nya kollega Nicole Reid är limnolog med fokus på övergödning och invasiva arter. Nicole har jobbat med vattenprovtagning, provtagning…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Det är inte bara ekologer som får vara ute i fält på Ekologigruppen ibland kommer även en och annan landskapsarkitekt och samhällsplanerare ut. Elisabetta och Ilona lyckades dessutom…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Nytt år och nytt avsnitt av ARTpodden på G, denna gång om ÅLEN. På torsdag ringer Emma upp författaren och 2019 års Augustprisvinnare Patrik Svensson som har skrivit…
Läs mer@ekologigruppen säger:
✨En riktigt god jul och ett gott nytt 2020! Vi hoppas att det nya året fylls av förverkligade planer, modiga och hållbara vägval. Årets julgåva från Ekologigruppen går…
Läs mer
Störtkoll på naturen i Österåkers kommun
Naturen i Österåkers natur ligger oss varmt om hjärtat. För ungefär 10 år sedan tog vi fram en samlad bild av kommunens biologiska mångfald och geologiska värden. Nu…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Vi har för första gången en landskapsarkitekt-praktikant på vårt kontor i Lund! Ingen mindre än Turid Landström Petersen. Turid går femte året på Landskapsarkitekt- programmet på Alnarp och…
Läs mer
Julspecial om misteln
I det fjärde avsnittet av ARTpodden träffar Emma biologen Maja Edlund och forskningsantikvarien Tommy Kuusela för att prata om vår absoluta favoritväxt som hör julen till - misteln!…
Läs mer@ekologigruppen säger:
ARTPODDEN JULSPECIAL OM MISTEL UTE NU! I det fjärde avsnittet av ARTpodden träffar Emma biologen Maja Edlund och forskningsantikvarien Tommy Kuusela för att prata om vår absoluta favoritväxt…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Vår senaste praktikant Mathilda Leonardsson fick vi till låns i fem veckor. Tiden gick alldeles för fort! Mathilda har stort intresse för hållbaret, miljö och strategisk planering och…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Vi behöver din hjälp! Ett hett samtalsämne i branschen just nu är invasiva främmande arter. Vi har märkt att det råder viss förvirring runt dessa arter både hos…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Ekologigruppen genomför en intervjustudie av marina näringar åt Österåker kommun inom arbetet med deras fördjupade översiktsplan med tema kust och skärgård. Här intervjuar vi Stefan Ljungberg på Fagerudd…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Urban Layers, platseffektiv dagvattenhantering med gröna och sociala mervärden! Kom och prata med vår kollega Stina Linder på Boverkets stora konferens ”Låt Staden Grönska” nu på torsdag och…
Läs mer
Invasiva främmande arter och biologisk mångfald -Vad kan vi kan göra?
”Se upp! Här är farliga växterna som vill ta över din trädgård” Den här rubriken och liknande varningar dök upp i tidningslöpen i somras när EU utvidgade sin…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Klibbtickan är lätt att känna igen på sina ”randiga” fruktkroppar. Den är vanlig, en av de mest spridda tickorna på norra halvklotet. Klibbtickan är en generalistart som kan…
Läs mer
Urban Layers – platseffektiv dagvattenhantering som skapar plats för biodiversitet och stadsliv i den täta staden
I en tid när städer förtätas och fler människor bor på samma yta blir de gröna ytorna och inslagen i staden allt mer viktiga. Förutom att vi människor…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Kombon människa, odling och ekologi, på nya sätt i staden! Lunds kommun bjöd in till inspiration och diskussion kring ätbart i staden - med skogsträdgården som förebild. Philipp…
Läs mer
ARTpodden #3 Tryffel
Nu är avsnitt 3 av ARTpodden ute och det handlar om TRYFFEL. Med i avsnittet är två pionjärer vad gäller svensk tryffel: Carina Ahlqvist och Christina Wedén. Emma…
Läs mer
ARTpodden - #2 Matig svamp
I ARTpoddens andra avsnitt pratar Emma med Fredrik Johnsson och Lena Engelmark Embertsén. Fredrik är kock på restaurangen Volt i Stockholm som har fått en Michelinstjärna fem år…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Idag föreläste Anna och Emma på MKB-dagen som SLU anordnar i Ultuna varje år. Vi berättade om hållbarhetsprogram i kommunal planering ‒ mål, styrning och uppföljning i ett…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Nu är avsnitt 3 av ARTpodden ute och det handlar om TRYFFEL. Med i avsnittet är två pionjärer vad gäller svensk tryffel: Carina Ahlqvist och Christina Wedén. Emma…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Nyligen hade vi på Ekologigruppen en workshop med inbjudna gäster i samarbete med Tankesmedjan Movium för att få feedback på vårt pågående arbete kring indikatorer för ekologisk, ekonomisk…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Vill du jobba med oss på en kreativ och utvecklande arbetsplats med arbetsuppgifter som bidrar till ett grönare och mer hållbart samhälle? Vi söker dig som har minst…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Det är svårt att släppa svamparna, detta oändligt fascinerande rike! Vi hoppas att ni har tagit er ut i skog och mark i helgen eller på höstlovet, kanske…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Vi har haft den stora ynnesten att få ha ytterligare en stjärna till praktikant hos oss: Sofie Taylor. Sofie har varit hos oss sedan den 4 september och…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Det är väl ingen som har missat att vår kollega Raul Vicente @bass_ecologist har hittat en spindelart på Landsort, ny för Sverige: Clubonia Juvenis. Fyndet har bland annat…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Nu finns det andra avsnittet av ARTpodden ute! Emma pratar med Fredrik Johnsson, kock på restaurangen Volt i Stockholm som har fått en Michelinstjärna fem år i rad…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Ekologigruppen har haft en intern kalibreringsövning av naturvärdesbedömning av olika miljöer. Som en del i att säkerställa kvalitén i våra naturvärdesinventeringar enligt SIS-standard, ser vi årligen till att…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Vi har fått en ny kollega! Får vi lov att presentera Erik Sjöstrand! Erik är civilingenjör och har examen i Väg- och vattenbyggnad med inriktning mot VA-teknik och…
Läs mer
ARTpodden - #1 Mystisk mycel
Lyssna på första avsnittet av ARTpodden. Häng med när vår kollega Emma Holmberg guidar oss i svamparnas, för de flesta okända rike. Vi kommer bland annat få höra…
Läs mer@ekologigruppen säger:
ÄNTLIGEN! Ekologigruppens podcast ARTpodden är här med det första avsnittet ✨Mystisk mycel.✨ Häng med när vår kollega Emma Holmberg guidar oss i svamparnas, för de flesta okända rike.…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Svampar är omvärvda av en viss mystik inte minst flugsvamparna. Den röda flugsvampen har nästan blivit som en symbol för de så kallade storsvamparna och kanske för svampar…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Snart är det dags! Nästa vecka onsdagen den 16:e oktober så släpper vi ARTpodden! Vår podcast tar sig an det gränslöst tidskrävande projektet att dyka ned i den…
Läs mer
ARTpodden - Konsten att prata om arter och samhällsplanering
ARTpodden är Ekologigruppens podcast som tar sig an det gränslöst tidskrävande projektet att dyka ned i den Stora Gröna Massan. Vad består det vi kallar för natur av?…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Grönytefaktor – kärt barn har samma namn men många olika resultat. Nu finns ett färskt blogginlägg på Hållbar stad som Hélène har skrivit om GYF! länk i bio!
Läs mer@ekologigruppen säger:
I går hade Ekologigruppen ett Öppet Hus på vårt kontor i Uppsala. Vi minglade och lyssnade på Marika som pratade om certifiering av stadsdelar och Helene som pratade…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Klimatfrågor och biologisk mångfald går hand i hand och vi hoppas på att våra politiker klarar av att hålla båda dessa i huvudet samtidigt! Fredagens klimatstrejk samlade hoppfullt…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Strike to save the planet Vi tar paus i arbetsfliten och deltar i storstrejken på östkust, västkust och i Skåne! Mäktigt många människor i alla generationer! 50 000…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Klimatfrågorna börjar äntligen ta den plats den förtjänar i våra nationella och internationella medier. För det är väl ingen som har missat FN:s klimattoppmöte och Climate Action week.…
Läs mer@ekologigruppen säger:
I härligt höstväder arbetar bland andra ekologerna Fredrik, Rikard och Fingal med marina inventeringar i Österåkers kommun, med målet att uppdatera och komplettera tidigare inventeringar. Vår så värdefulla…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Två efterlängtade nya kollegor är äntligen på plats på Stockholmkontoret! Stina och Ilona! Stina Hällholm är ekolog och en fena på arter. Hon har tidigare jobbat som naturguide…
Läs mer@ekologigruppen säger:
dag vältrar vi oss i kunskap om jord, i samband med finbesök av Anders Folkesson som är författare av Jordkokboken. Ofta föreskrivs växter och tillverkad standardjord på rutin…
Läs mer@ekologigruppen säger:
På uppdrag av Inlandsbanan har Anders och Fredrik varit norröver. Uppdraget: en naturvärdesinventering av en grund sjö med omkringliggande landmiljöer i Arvidsjaur. Inventeringen ska ligga som underlag för…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Vattenprovtagning vid Klippans läderfabrik. En omfattande sanering har utförts vid den nu nedlagda Klippans läderfabrik under 2016-2018. Ekologigruppen har sedan 2013 anlitats för att utföra vattenkontroll i samband…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Får vi lov att presentera vår nya landskapsarkitekt Linnea Widing! Linnea började hos oss i somras redan, kommer senast från en tjänst som plan- och byggchef i Svalövs…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Vill du bli vår nya kollega och ha det så här härligt på jobbet? Ibland i alla fall 😊. Sista chansen nu på fredag att söka tjänsten som…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Jens-Henrik och Raul har nyligen varit i Växjö och kollat på träd i kyrkogårdar. På uppdrag av Johan Östberg har vi inventerat biologiska värden knutna till träden på…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Ekologigruppen anordnar kurser i naturvärdesbedömningar. Tidigare i somras höll Anders, Raul och Per en kurs i naturvärdesinventering enligt SIS-standard. Kursen anordnades tillsammans med Södertälje kommun. Bland deltagarna var…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Per och Ulrika tillbringade en härlig julidag med att inventera tre våtmarker i Järfälla för att undersöka våtmarkernas status och eventuella åtgärdsbehov, samt planera för transekter för artinventering.…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Veckans kryptogam (ja ja vi postar inte kryptogamer varje vecka) är en hittills relativt okänd art. Calicium episcalaris är en spiklav som saknar något svenskt namn (förslaget är…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Sommarsemestern har börjat för många. Men juni och juli är bra månader att leta efter vedlevande skalbaggar. Rikard och Raul eftersöker raggbock (Tragosoma depsarium) i Nackareservatet. Raggbock är…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Med denna violettkantade guldvinge önskar Ekologigruppen alla en glad midsommar! Foto: Raul Vicente #gladmidsommar #midsommar #midsummer #naturvårdsart #rödlistad #pollinatör #närahotad
Läs mer@ekologigruppen säger:
När man arbetar med vattenvårdande åtgärder i landskapet finns det inget som slår den kunskap som man får av att vara på plats i fält och genomföra faktiska…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Soligt studiebesök vid Råbysjön - Lunds största dagvattenmagasin! För att fira gott samarbete i arbetet med Källby dammars utveckling bjöd Lunds kommun och VA SYD in till sommaravslutning…
Läs mer@ekologigruppen säger:
När det är finväder får man ta och passa på. Rikard och Raul inventerar insekter i faunadepåer och några gräsmarker i Nackareservatet åt Stockholms stad. Syftet med inventeringarna…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Veckans kryptogam är en av Sveriges ovanligaste lavar. Arten heter daggklotterlav (Lecanographa lyncea) och är endast känd från ett fåtal träd spritt på tre lokaler. Det ena fyndet…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Emma och Jesper har varit på Åland och hållit en utbildning och workshop för tjänstepersoner från Mariehamn stad och Ålands landskapsregering. Utbildningen fokuserade på Ekosystemtjänster i planeringen och…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Rosa lundlav är en lyxig, pastellig favorit hos många naturentusiaster och finns nästan bara i värdefulla ädellövskogar. Bålen på laven är grågrön och det är fruktkropparna (apothecierna) som…
Läs mer@ekologigruppen säger:
VD Mikael på språng med hemligt tävlingsförslag till okänt projekt på okänd ort. Dykaren som finns kvar av dekoren från 30-årsfesten önskar lycka till! Trevlig helg, och ut…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Hur kan vi öka landskapets vattenhållande egenskaper, sänka näringsbelastningen på Mälaren och samtidigt göra en insats för såväl rekreationsmöjligheter som biologisk mångfald? Tibbleviken i Upplands-Bro är en stationsnära…
Läs mer
@ekologigruppen säger:
Det är svårt att få nog av de charmiga gölgrodorna. Här är det det Emma Holmberg som filmat en spelande hane. Slå på ljudet! Gölgrodan kan höras på…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Nu är årets inventering av gölgrodor i Forsmark igång! Denne lille herre spelade i en av de dammar som Ekologigruppen hjälpte SKB att anlägga 2013-2014 🐸 Foto: @zachariassenerik
Läs mer@ekologigruppen säger:
Nina och Torbjörn har fått upp en fin sedimentkärna från Högseröds Kvarndamm i Löberöd! Prover skickas nu på analys för att se om de näringsrika sedimenten i dammen…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Dagen till ära har vi rotat lite i vår bildbank och hittat allt från spetssköldbladfotingar (en art som kanske kommer överleva oss alla) till fagra fjärilar och orkidéer.…
Läs mer@ekologigruppen säger:
❄️Vad är det som snöar? ❄️ det är många kollegor som fått frågan vad det är som virvlar runt i sommarluften, och som många säkert listat ut är…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Skam den som ger sig. En uggleholk som stått tom i flera år har nu blivit bostad åt knipor. Igår noterade Per tio ungar som hoppade ur holken…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Veckans kryptogam är en riktigt färgsprakande raring; almorangelav (Cerothallia luteoalba, tidigare förd till släktet Caloplaca). Som namnet tyder är arten främst knuten till almar. Dessutom växer almorangelav mer…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Throwback till förra torsdagen när våra kontor möttes upp i Slottsträdgården i Malmö och Lars var vår hovfotograf! Tack Lina Hirsch @slottstradgarden_malmo för fin guidad tur. Foton: @salomonlars…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Huddinge kommun fick Ekologigruppens utmärkelse som årets beställare, årets Eko-pepp, eftersom kommunen varit drivande för att få in ekosystemtjänsteperspektivet i den nya stadsutvecklingsplanen för bland annat Flemingsberg. Som…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Två sydlänningar i Borlänges lövskogsdjungel. Tim och AnnaMaria är ute och inventerar tätortsnära Lusmyren för att ge förslag på skötselinsatser som kan förbättra tillgängligheten för allmänheten och samtidigt…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Lätt att bli så här glad första gången man får se blek örnlav (Ochrolechia pallescens) @salomonlars visar sina bästa ställen på Kullen och veckans kryptogam är säkrad för…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Fantastiska studiedagar i Skåne lider mot sitt slut. Från workshop och guidning i Malmö stadsträdgård till restaurerade våtmarker vid Övedskloster, Ladugårdsmarkerna, återmeandring av Klingavälsån och en ny dagvattenanläggning…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Dimma, storkar och målarmusslor! Stockholm- och Uppsalakontoret är på studietur hos vårt sydkontor. Tillsammans tittar vi på olika vattenvårdsåtgärder. Här vid Klingavälsåns återmeandring där tjockskalig målarmussla har återintroducerats.…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Välkommen på visning av Urban Layers 28/5 (i östra Skåne) Stina hos oss och Peter Eklund från MORF planterar våra första Urban Layers. Urban Layers är platseffektiv lösning…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Värmen kommer och går men grodor och salamandrar måste räknas in ändå. Ett litet groddjursspotpurri här. Vid Kaknäs ängar i Stockholms stad arbetar Ulrika, Fredrik och Björn med…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Hög tid nu att tumla runt i blå- och vitsippsbackarna, chansen är stor att man då råkar på den här stora, fina och fluffiga mossan; kranshakmossa (Rhytidiadelphus triquetrus).…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Det snöar i Stockholm men på Alnarp blommar blåregnet! Tim som är med i Moviums ledningsråd har åkt söderut. Nästa år fyller movium-möte 40 år, detta måste så…
Läs mer
Så skapades det svenska friluftslivet
Som yrkesverksam landskapsarkitekt och planerare i en stad som växer så det knakar finns det sällan tid att sätta sig ner och reflektera över vilka värderingar och normer…
Läs mer
URBAN LAYERS
URBAN LAYERS är en lösning på tre utmaningar. Den första är kravet att ta hand om dagvatten på ett platseffektivt sätt. Den andra är öka stadens möjlighet till…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Vi längtar alla efter regn, särskilt här på östkusten, men i brist på vatten ovanifrån får man trösta sig och söka upp platser där fukten håller sig kvar,…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Nu är det dags för inventering av ensamlevande, solitära, vildbin, viktiga små pollinatörer och byggstenar i den biologiska mångfalden! Rikard och Ulrika passade på i det soliga vårvädret…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Vårens praktikanter; Lark Davis och Ingemar Södergren njuter av solen som äntligen letat sig fram till köket på Åsögatan i Stockholm. Lark är biologstudent på Stockholms universitet och…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Grynig filtlav är vanligast i de nederbördsrika sydvästra och södra delarna av landet. Laven tillhör släktet filtlavar (Peltigera) vars arter kan vara svåra att skilja från varandra. Den…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Vi söker en kreativ och engagerad vatteningenjör som vill arbeta med såväl vattenprojektering och anläggning, som med hydrologiska och hydrauliska utredningar. Arbetet innebär bland annat kontakt med markägare,…
Läs mer
Natur- och grönstrukturprogram i Kävlinge
Ekologigruppen fortsätter under våren att ta fram ett användarvänligt natur- och grönstrukturprogram för Kävlinge kommun som ska kunna användas som planerings- och beslutsunderlag i den fysiska planeringen. Grönstrukturprogrammet…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Veckans kryptogam är en riktigt exklusiv lav knuten till "oceaniska" eller s.k. "atlantiska" områden. Det vill säga miljöer med hög luftfuktighet och är därför vanligare i Västra Sverige.…
Läs mer@ekologigruppen säger:
AnnaMaria och Jesper testar ESTER 1.0 - Boverkets nya verktyg för kartläggning av ekosystemtjänstanalys som går att användas bland annat i detaljplaneläggning. Försökskaniner är Oxelösunds kommun som vi…
Läs mer
Naturvård med hög standard
I miljöbalken står att värdefulla natur- och kulturmiljöer ska skyddas och vårdas och att den biologiska mångfalden ska bevaras. Men var finns då dessa värdefulla miljöer och denna…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Här kommer veckans kryptogam(er), från en dagsfärsk utflykt till Styggkärrets naturreservat utanför Uppsala. Först ut är två ovanliga vår-svampar, rökpipsvamp och bombmurkla. Rökpipsvamp är rödlistad som starkt hotad…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Snart går startskottet för den efterlängtade inventeringssäsongen för groddjur! I vissa delar av Stockholms län har små salamandrar och paddor redan siktats i dammarna, redo för vårens parning.…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Miljöbalksdagarna pågår för fullt och idag föreläste Ulrika om praktisk tillämpning av grön infrastruktur och gröna underlag i miljöbedömning. . Med detaljplan för Tegelhagen i Upplands Bro kommun…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Läs Emma Holmbergs blogginlägg på Hållbar stad om social hållbarhet och den fysiska planeringens möjligheter och begränsningar. . . . Länk i bio . #ekologigruppen #socialhållbarhet #rättvisplanering
Läs mer
Social hållbarhet – en fråga för och utanför samhällsplaneringen
Social hållbarhet är en fråga som klättrar allt högre upp på agendan. Fler och fler annonserar med sina lösningar för social hållbarhet inom stadsplanering. Men vilka problem inom…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Korkmatta som alternativ till gummimatta? Corkeen har precis varit här och berättat om ett alternativ till fallskydd. Ett giftfritt fallskydd som inte sprider mikroplaster! Är det någon som…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Ekologigruppen har under våren 2019 arbetat med revirkartering och spridningsanalys på nationell nivå på uppdrag av en svensk myndighet. I kartan visas resultat av nationellt habitatnätverk för nordsvensk…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Vi river av ytterligare en mossa på temat "trivs bra i fuktiga raviner och bergbranter" Västlig hakmossa (Rhytidiadelphus loreus) gillar hög fuktighet och hittas därför främst i landets…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Lisen Holmström, som snart har en master i landskapsekologi och som har läst vetenskapsjournalistik/miljökommunikation jobbar åt oss nu i vår med att få upp alla våra nya vattentjänster…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Nu i mars har vi fått två nya medarbetare! Emanuel Vogel och Sandra Paasioja Joelsson. Emanuel är naturvetare med kandidatexamen inom geovetenskap från Göteborgs Universitet och master inom…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Purpurmylia (Mylia taylorii) är en så kallad levermossa. Levermossor är en mossundergrupp som saknar nerv och har ett lite annat förökningssystem än bladmossorna. I Sverige finns drygt 1000…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Givande diskussioner och kunskapsutbyten om träd och eklandskapet i södra Stockholm i veckan! Rikard, Jens-Henrik och Ulrika träffade trafikkontoret, miljöförvaltningen och stadsdelsförvaltningen för att planera naturvårdsåtgärder. Vårens första…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Kerstin och Mimmi håller ställningarna på årets arkitekturgala! . . . #arkitekturgalan #arkitekturgalan2019 #ekologigruppen
Läs mer@ekologigruppen säger:
Petra Skarmyr är tillbaka hos oss efter sin föräldraledighet. . Petra är landskapsarkitekt med bakgrund i miljövetenskap, geovetenskap, folkhälsa och humanekologi. . Petra har tidigare jobbat med strategisk…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Äntligen en mossa! Närmare bestämt en kantvitmossa (Sphagnum quinquefarium) fotad vid Svalgölenbrantens naturreservat i Kinda kommun, Östergötland. I Sverige finns det ungefär 45 arter av vitmossor och några…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Fredags-feeling eller leverans-ångest??? . Fritt fram för tolkning! Egentligen hoppas vi att de flesta har lämnat sina skrivbord för att vara med i den globala klimatstrejken ✊✨ .…
Läs mer
EkoPepp som ett sätt öka hållbarhet och miljönytta
Ekologigruppens EkoPepp delas ut till beställare, projekt eller samarbeten som syftar till att på ett tydligt sätt öka hållbarheten och miljönyttan, ta ansvar för jordens ekosystem och gynna…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Här kommer en dagsfärsk veckans kryptogam. Linddyna (Biscogniauxia cinereolilacina), växer på grova lågor av skogslind, i ädellövskogar med lång kontinuitet. Arten är beroende av ständig tillgång på död…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Det är mycket som händer den här veckan, fettisdagen, fössta tossdan i mass, och kanske viktigast av allt, 8:e mars och Internationella kvinnodagen! Emma Holmberg, som är humanekolog…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Har du också schacktmassor över? Beställ en övervintrings-semla fylld med rundad sprängsten! Skämt åsido, passar det här grodhotellet ganska bra idag! To be continued... 🐸 Och happy fettisdag!
Läs mer@ekologigruppen säger:
Islandslaven hittar du i hällmarkstallskogar och på fjällhedar. Den växer på marken gärna ihop med renlavar som här på bilden. Laven är vanlig över hela norra halvklotet. På…
Läs mer@ekologigruppen säger:
Gör som Södertälje, ta fram en pollineringsplan! 🐝🌼🌱 Ekologigruppen har varit med och tagit fram underlag som innefattar kartering av livsmiljöer och grön infrastruktur för pollinerare i Södertälje…
Läs mer
Nu blir vi ännu bredare
En rejäl förstärkning inom sötvatten är den största förändringen i och med att Ekologigruppen och Ekologgruppen blir ett. Nu kan vi i ännu högre grad hjälpa till att skapa…
Läs mer
Vi är med och skapar Framtidens park!
Konceptet grundar sig på att ta tillvara kraften i naturens och stadens föränderlighet på riktigt – handfast, på plats, i en kontinuerlig process – vilket både skapar höga…
Läs mer
Mindre grönska och små skolgårdar ger sämre inlärning
Vi ställer hårda krav på barnen i skolan. Samtidigt som de genomgår en intensiv fysisk och känslomässig utveckling och lär sig det sociala samspelet ska de också ta…
Läs mer
Ekologgruppen och Ekologigruppen blir ett
Den 1 oktober i år går Ekologigruppen samman med Ekologgruppen. Genom förvärvet kan vi erbjuda ett ännu bredare spektrum av tjänster genom Ekologgruppens spetskompetens inom vatten och åtgärder…
Läs mer
EKOaktuellt arkiv
Om du inte redan är prenumerant skriv gärna upp dig för att få senaste nytt om spännande projekt inom naturvård, vattenvård, hållbar planering och landskapsarkitektur. Här nedan kan…
Läs mer
Inventeringar i Forsmark
På uppdrag av Svensk Kärnbränslehantering AB har Ekologigruppen varje försommar sedan 2011 genomfört inventeringar av gölgroda och större vattensalamander som båda är skyddade enligt artskyddsförordningen. Inventeringarna görs för att…
Läs mer
500 naturvärdesinventeringar senare…
Per Collinder, en av Ekologigruppens grundare och ämnesansvarig för naturvärdesinventeringar skriver om NVI, hur dessa har utvecklats över tid och om Ekologigruppens roll och metoder. Sedan Ekologigruppens grundades…
Läs mer
Ekologigruppen 30 år och ny hemsida!
I år fyller Ekologigruppen 30 år som natur-, miljö- och hållbarhetskonsulter! Vi firar med en helt ny och omarbetad hemsida som speglar vår tvärvetenskaplighet och helhetstänk kring hållbarhet…
Läs mer
Webbinarium om Ekologisk kompensation
Vill du veta mer om ekologisk kompensation och hur det kan användas? Kompensation kan i fysisk planering användas som ett verktyg för att stoppa förlusten av biologisk mångfald…
Läs mer
Webbinarieserie: Ekosystemtjänster i den fysiska planeringen
Våren 2017 bjöd Ekologigruppen in till en kostnadsfri webbinarie-serie där vi delade med oss av våra erfarenheter kring att arbeta med ett ekosystemtjänstperspektiv – från kommunövergripande skala till…
Läs mer
Webbinarieserie: Förtätningens möjligheter och gränser
Social hållbarhet Hur kan förtätning stödja social hållbarhet och när riskerar bebyggelsen att bli för tät? I oktober 2017 hölls den första delen av Ekologigruppens webbinarieserie Förtätningens möjligheter…
Läs mer
Naturen vaknar och fältsäsongen växlar upp
På våren vaknar naturen och många arter till liv på allvar, och därmed växlar Ekologigruppens ekologer upp fältarbetet. Nu är det hög tid att inventera groddjur, först paddor…
Läs mer
Vinst i Fornudden!
Ekologigruppen har fått förtroendet att arbeta med förslag och gestaltad biologisk mångfald som del i att rusta upp och förädla Tyresös största stadspark - Fornudden. Namnet kommer av…
Läs mer
MKB- vårt mest effektiva hållbarhetsverktyg?
Miljöbedömningsprocessen och tillhörande MKB har potential att vara ett av de mest effektiva hållbarhetsverktyg vi har att tillgå. Miljöbalkens uppdaterade kapitel 6 och den helt nya miljöbedömningsförordningen skapar…
Läs merFå vårt nyhetsbrev med de senaste nyheterna varje månad!
Här är våra tvärvetenskapliga tjänster
Med vidgade vyer, transparens och ett holistiskt tänkande driver vi projekt som skapar miljönytta för både kund och samhälle. I vår tvärvetenskapliga och omfångsrika tjänstepalett finns de evidensbaserade möjligheterna och lösningsfokuserade konsulterna.