EKOpepp

2023 års EkoPepp går till Ängelholms kommun

Ekologigruppens EkoPepp delas ut till beställare, projekt eller samarbeten som syftar till att på ett tydligt sätt öka hållbarheten och miljönyttan, ta ansvar för jordens ekosystem och gynna…

Läs mer
Kunskapsodling

En global räddningsplan

Det är lätt att känna sig maktlös i en alltmer polariserad värld där biologisk mångfald och klimatfrågor flyttas allt längre ner på agendan. Det är redan drygt ett…

Läs mer
Kunskapsodling

Havsnejonöga, en svensk urtidsfisk som håller på att försvinna

Havsnejonögat beskrivs ibland som en levande fossil. Det är en 350-400 miljoner år gammal art som alltså simmade i åar och hav redan innan dinosaurierna uppstod. Den är…

Läs mer
ARTpodden

#32 JULSPECIAL ute nu! 

Lagom till jul kommer nu ett specialavsnitt av ARTpodden om kristendomens möjligheter att fungera vägledande i omställningen. Inbjuden är Petra Carlsson Redell: teologiprofessor, präst och forskningsledare för Centrum…

Läs mer
På gång!

Håkan Furevik är ny vd för Ekologigruppen

Vi är mycket glada över att välkomna Håkan Furevik som ny VD på Ekologigruppen! Framtidsinriktad och med styrkor inom ledarskap och organisation, teknikutveckling och påverkan kommer Håkan att…

Läs mer
Kunskapsodling

Våra 10 favoritfakta om fladdermöss

Här kommer en hyllning till vårt enda flygande däggdjur! Att fladdermöss är coola vet alla. Men visste du att: Fladdermusbajs består av glitter! Fladdermusbajs ser ut som musbajs.…

Läs mer
ARTpodden

#31 På myren, i hjortlandet

Våtmarkstemat fortsätter, och tar några oväntade svängar in i naturskildringarnas vara eller icke vara. Emma Holmberg pratar med Tomas Bannerhed om myrmarker, artkunskap, naturskildringar och kulturen som en…

Läs mer
På gång!

Biosfärfestival i Storkriket

Sydvatten och Kävlingeåns vattenråd anordnade tillsammans med Ekologigruppen en eftermiddag med föreläsningar vid Vombsjöns strand i samband med Storkrikets biosfärsfestival den 13 september 2023. Leif Nilsson som varit…

Läs mer
På gång!

Ny fiskväg i Bråån

Ekologigruppen har sommaren 2023 på uppdrag av Kävlingeåns vattenråd anlagt ytterligare en fiskväg i Kävlingeåns biflöde Bråån. Ett 50 meter långt omlöp har anlagts förbi dämmet och upp…

Läs mer
Webbinarier

Blå Tråden del 2 – våtmarker och våtparker

Våtmarker och våtparker Tid: Onsdagen den 13 september 12.00-13.00 Anmälan: Här Målgrupp: Alla som jobbar med samhällsplanering och klimatanpassning Kostnad: Gratis! Nu är det dags för den andra…

Läs mer
ARTpodden

#30 Bedrägliga orkidéer

Ett perfekt sällskap för hängmattan, om rika kärr och luriga orkidéer.  Visste du till exempel att var tredje orkidé lurar till sig pollinerare utan att ge dem något…

Läs mer
På gång!

Är du Ekologigruppens nya VD?

Älskar du natur, precis som vi? Har du också erfarenhet av affärsorienterat ledarskap inom konsultbranschen? VD-uppdraget på Ekologigruppen handlar om att bygga och vidareutveckla bolaget, med ett tydligt…

Läs mer
På gång!

Flygtur över strandängsnära planprogram

I arbetet med planprogram för ett nytt bostadsområde i Klagshamn i Malmö har Ekologigruppen bidragit med vår expertkunskap ekologi + gestaltning. Med förslag på hur det nya områdets…

Läs mer
På gång!

Ekologigruppen i Almedalen

Vi genererar klöver! Onsdagen den 28 juni klockan 10.00-10.45 hör ni oss berätta om grönskan som grund för ekonomiskt och ekologiskt hållbara investeringar. Vi ses på Stiftelsen Byggekologis…

Läs mer
Webbinarier

Träskens artrika klimatinsats

Våtmarker är hetare än nånsin och på den biologiska mångfaldens dag rullade vi ut vår nya webbinarieserie BLÅ TRÅDEN som du kan se här I denna första del…

Läs mer
På gång!

Ekologigruppen hjärta friluftsliv

Nu när våren äntligen är här är vi många som längtar ut i naturen. Inte så konstigt – enligt forskningen är den rena hälsobomben! Naturen ger oss upplevelser…

Läs mer
ARTpodden

#29 Sphagnum – våtmarkernas ödmjuka klimathjältar

Ekologigruppens våtmarksserie fortsätter! Denna gång med fokus på en ödmjuk klimathjälte i gränslandet mellan vått och torrt - vitmossan - och om varför återställande av våtmarker är en…

Läs mer
På gång!

Våtmarker till alla!

På FN:s konferens om biologisk mångfald, CBD COP 15, i Kanada antogs ett nytt globalt ramverk för biologisk mångfald. Världens länder ska till 2030 restaurera 30 procent av…

Läs mer
ARTpodden

#28 Om utdikningen av våtmarker med Bo Landin

Det är våtmarkens dag och det firar vi med att publicera det första avsnittet i årets temaserie om VÅTMARKER i ARTpodden. Med oss denna gång är ingen mindre…

Läs mer
EKOpepp

Fjärilsparken på Listerlandet – EkoPepp 2022

Ekologigruppens EkoPepp delas ut till beställare, projekt eller samarbeten som syftar till att på ett tydligt sätt öka hållbarheten och miljönyttan, ta ansvar för jordens ekosystem och gynna…

Läs mer
Till minne

Till minne av Karl Holmström

Vår levnadsglada, kloka och omtänksamma vän och kollega Kalle Holmström har lämnat oss med stor sorg och saknad. Efter en tids sjukdom somnade han den 24 september in…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden #27 Myror

ARTpodden handlar om några av de 1000000000000000 myror om finns i världen. Myror utgör ungefär en 1/5 av alla landlevandes djurs biomassa och kan kan bära 1000 gånger…

Läs mer
På gång!

Mörkerplanering

Strålkastare mot kyrkväggar och andra historiska byggnader där fladder- möss bor blir allt vanligare. För fladdermössen innebär det att natten försvinner. Mörkret är deras trygghet där de är…

Läs mer
På gång!

Ekologigruppen guidar

Emil och Stina guidar studenter i Västra hamnen i Malmö. Studenterna är från Akademi Båstads fortbildningskurs Ekosystemtjänster i praktiken där vi deltar som föreläsare och guider för tredje…

Läs mer
På gång!

Över 30 år av utveckling

Sedan starten i slutet av 1980-talet har Ekologigruppen sett värdet i att lägga betydande tid och resurser på utvecklingsarbete. Det gör vi både för att ännu bättre kunna…

Läs mer
På gång!

Supermultifunktionell våtmark tar form

Under sommaren har det grävts för fullt utanför Södra Sandby i Lunds kommun. Det är en fem hektar stor supermultifunktionell våtmark som tar form. På bilden banar grävskoporna…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden #26 Ängens flygande blommor

ARTpoddens ängsserie fortsätter - nu med fokus på ängens flygande blommor - fjärilarna. Dessutom berättar Naturskyddsföreningens Cassandra Hallman om det nystartade projektet Världens längsta blomsteräng. Lyssna för att…

Läs mer
På gång!

Unik metod för bäverinventering

I vintras fick vi ett uppdrag där en fördjupad inventering av bäver efterfrågades. Vi kunde snabbt konstatera att det saknas en fastställd metodik för inventering av arten. Under…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden #25 Befängd äng

ARTpoddens jordtema fortsätter - nu med fokus på ängsmark, änglamark, minnespraktik och Arkadien. Kontinuitetsäng och örtklädd gräsmatta. Ängen är både symbol och praktik, som medverkande gäst Sanna Samuelsson…

Läs mer
Kunskapsodling

Bra planeringsunderlag säkrar både arter och projektekonomi

När arter som är skyddade enligt artskyddsförordningen upptäcks sent i planeringen kan det bli problem. Planprocesser försenas och irritation runt att en fågel ”stoppar ett helt bygge” kan…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden#24 Ogräs

”Underklassen invaderar rabatten”. Så beskriver Kerstin Ekman scenen där ogräsen vill tränga sig in på festen i Elsa Beskows barnbok Blomsterfesten i täppan från 1914. Drottning Rosen undrar…

Läs mer
Webbinarier

Webbinarium 3 maj – QGYF – ett GIS-baserat verktyg för ekosystemtjänster

Datum och tid: 3 maj, 13.00-14.00 Anmälan: här Kostnad: gratis Målgrupp: Alla som arbetar med ekosystemtjänster i olika skalor QGYF är ett GIS-baserat verktyg för grönytefaktor (GYF) som…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden#23 Jorden

Med utgångspunkt i den faktiska jorden undersöker vi förutsättningarna för mänskligt såväl som ickemänskligt liv på planeten Tellus, som vi har valt att kalla för… Jorden. I det…

Läs mer
På gång!

Forskningssatsning och forskningssamordning

Kunskap, evidensbaserade metoder och inte minst tvärvetenskapliga samarbeten är hjärtefrågor för oss på Ekologigruppen. I vår verksamhetsplan för 2022 har vi särskilt velat lyfta kunskap som central del…

Läs mer
Kunskapsodling

Fladdermöss – fascinerande nyttodjur

Fladdermöss är fascinerande nyttodjur som bidrar med ekosystemtjänster till oss människor. Visste du att en fladdermus kan äta 1000 myggor på en timme med hjälp av ultraljud? Tyvärr…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden#22 Mörker

ARTpoddens mörkerserie fortsätter med Johan Eklöf - författaren bakom den hyllade boken ”Mörkermanifestet – om artificiellt ljus och hotet mot en uråldrig rytm”. Fram till ungefär 150 år…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden#21 Fladdermöss

Årets mörkaste tid är över oss. Under december månad släpper vi  två avsnitt av ARTpodden, med fokus på några av alla nattaktiva arter som hotas av eskalerande ljusföroreningar.Med…

Läs mer
Webbinarier

Mörkerwebbinarium

Årets mörkaste månader är här – ett perfekt tillfälle att uppmärksamma det artificiella ljusets påverkan på den biologiska mångfalden. Inte mindre än en tredjedel av alla ryggradsdjur och…

Läs mer
På gång!

30 år av vattenvårdsarbete

Året är 1990. Miljödelegationen Västra Skåne uppmärksammar problematiken med övergödningen i Skåne. På initiativ av engagerade politiker och tjänstepersoner får Ekologgruppen, numera Ekologigruppen, uppdraget att göra en Landskapsvårdsplan…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden #20 Lavar

Avsnittet vi alla har längtat efter! Om en art som vår kollega Aina redan i första avsnittet av ARTpodden för två år sedan utsåg som sin favoritart. Men…

Läs mer
Kunskapsodling

Artskyddsförordningen, vad gäller? 

Artskyddsförordningen är ett sätt att införliva EU:s EU:s fågeldirektiv och EU:s livsmiljödirektiv i svensk lagstiftning och syftar till att bevara den biologiska mångfalden. Artskyddsförordningen ger ett skydd för…

Läs mer
Debatt

När dammarna frös i Malmö – en hyllning till oprogrammerade offentliga platser 

I februari 2021, efter månader av grå Skånevinter fick Malmö till sist några riktigt kalla och soliga dagar. Det var då dammarna i Pildammsparken och Kungsparken frös till is och så även kanalen runt Gamla Staden. Den totala tillgängliga ytan parkmiljö (enligt grov uppskattning) fördubblades och…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden #19 Furan och skogen

Vi dyker ned i skogsdebatten och diskuterar trädplantager, skog och skogsbruk tillsammans med Sveaskogs fd kommunikationschef och affärsstrateg Leif Öster, DN-journalisten Lisa Röstlund och skogsbrukaren Mikael Karlsson. Även…

Läs mer
EKOpepp

Tre nya blå oaser i Solna – EkoPepp 2021

“Ekologigruppens Eko-Pepp delas ut till beställare, projekt eller samarbeten som syftar till att på ett tydligt sätt öka hållbarheten och miljönyttan, ta ansvar för jordens ekosystem och gynna…

Läs mer
På gång!

Vad gömmer sig i Järfällas vatten? 

Vi genomför just nu en inventering av groddjur på många platser i Järfälla kommun. Arbetet är en del i kommunens arbete med att ta fram uppdaterade underlag för…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden #18 Tallen – en trotjänare

Vi fortsätter att fokusera på Sveriges evergreens. Om tallen, finns det mycket att säga och i det första av två avsnitt om detta tuffa träd pratar Emma med…

Läs mer
På gång!

I gränslandet mellan kvarterstypologier och gröna typologier

Vi är glada att meddela att vi genom ArkDes får möjligheten att djupdyka i gränslandet mellan kvarterstypologier och gröna typologier. Vi kommer arbeta med att utveckla och testa…

Läs mer
EKOguide

EKOguide – ett stöd i den hållbara planeringen

Vi på Ekologigruppen rör oss ständigt i miljöer där frågor och beslut som påverkar livet för människor, djur och växter. Det har vi gjort i snart 35 år. Under…

Läs mer
Globala målen

Globala målen

FN:s generalförsamling antog år 2015 Agenda 2030, en agenda för långsiktigt hållbar ekonomisk, social och miljömässig utveckling. Med agendan har världens länder åtagit sig att bland annat bekämpa olikheter inom och mellan…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden #17 Flyttfåglar

De flyger norrut om vårarna. De bygger åt sig ett hus av sång när de drar fram längs kusterna. I mars, när isarna ännu är kvar, kommer de.…

Läs mer
På gång!

Våtmarker till bevattning - ekosystemtjänster i kubik

På uppdrag av flera olika vattenråd och kommuner arbetar Ekologigruppen med anläggning av våtmarker i jordbrukslandskapet. Det stora intresset bland markägare för att kunna utnyttja våtmarkerna till bevattning…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden #16 Ekologi på närplanet

Författaren och poeten Nina Burton gästar podden för att samtala om sin senaste bok "Livets tunna väggar" - en bok som redan har beskrivits som en minor classic.…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden #15 Om granen

Emma tar i ARTpoddens 15:e avsnitt hjälp av en av nordens främsta entomologer, Bengt Ehnström, och kanske världens främsta författare, Harry Martinson, för att reda ut granens mörka…

Läs mer
På gång!

Vi önskar en god jul och ett gott nytt år!

Ett annorlunda år lider mot sitt slut. Är det något 2020 har skänkt oss så är det tankeställare. Om vår egen, våra näras och planetens hälsa – och…

Läs mer
På gång!

Skogsutredningen – bu eller bä?

Den 30 november överlämnade Skogsutredningen 2019 sitt betänkande Stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och naturvård i skogen (SOU 2020:73). Beredningen som är på 1250 sidor kommer med cirka 50…

Läs mer
Smultronställen

#5 Gyllbergen

Sitter du fast i en liten tvåa?  Vi vet - tuffa tider, även himlarna är gråa. Restriktioner och hemmajobb är nu allmänt kända. Det är då vi ska…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden #14 Om livet på botten

I artpoddens 14:e avsnitt går vi till botten med några av de små, små djur som lever längst ner i sjöar och vattendrag. Lyssna på när Ekologigruppens bottenfaunaexpert…

Läs mer
Kunskapsodling

Att anlägga äng

I mitten av november 2020 delade vi ett inlägg om Hyllie park i sociala medier och fick en fråga på varför vi föreslagit äng på gammal näringsrik åkermark. Och det är kanske…

Läs mer
Webbinarier

Etiska och juridiska aspekter på ekologisk kompensation

Det här webbinariet tar upp viktiga etiska och juridiska aspekter på ekologisk kompensation och berör frågor som när kompensation blir godtagbart ur etisk synvinkel. Som deltagare i webbinariet…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden #13 om våra åttafotade vänner spindlarna

Inför Halloween gjorde vi en läskig special om spindlar! Men vad är det som så läskigt? Att dom har könsorganen på armarna och ofta åtta ögon? Att dom…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden #12 blir LAXpodden

I artpoddens 12:e avsnitt intervjuar Emma den numera världskände sportfiskaren och opinionsbildaren Mikael Frödin i det andra avsnittet om LAX som handlar om den norska laxindustrins osmakliga odlingsmetoder.…

Läs mer
På gång!

Våtmarker i Nacka

Just nu genomför vi en kartering av befintliga och historiska våtmarker i Nacka kommun. Syftet med karteringen är att få en övergripande bild av våtmarksläget i hela kommunen.…

Läs mer
Smultronställen

#4 Gåseborg

Bara en mil från Stockholm och så är man där - en Fornborg med vida vyer över vatten och skär. Så vilt och vackert i en storstad, det…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden #11 blir LAXpodden

ARTpodden blir LAXpodden, i alla fall för två avsnitt framöver! Avsnitt 11 fokuserar på Östersjölaxen, som Stefan Palm, forskare på Institutet för akvatiska resurser vid SLU, berättar mer…

Läs mer
Webbinarier

Från blommor och bin till pollineringsplan

Den tätortsnära naturen och även miljöer i städer har visat sig kunna erbjuda en fristad för en hel del pollinerande insekter, men hur bra de klarar sig beror…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden #10 Öring

De som fiskar öring återkommer hela tiden till hur vacker den är. Är det så att varje öring även har en egen personlighet?  Var och hur lever öringen?…

Läs mer
Webbinarier

Del 5 i serien om hållbarhet i planeringen

Biologisk mångfald, hur svårt kan det vara? Vi bjuder nu in till den nästa del av vår webbinarieserie Hållbarhet i planeringen, denna gång med fokus på ekologisk hållbarhet…

Läs mer
Smultronställen

#3 Karaby backar

I en liten by, i Kävlinge kommun, bakom en kyrka som syns från Öresundsbron, Här kan man klättra med solen i ryggen, och glömma bort alla bekymmer. Öppet…

Läs mer
Smultronställen

#2 Uvaberget

På ett mäktig berg vid Tenhultasjön, finns det växter som explosivt sprider sina frön! Sällsynta lavar och mossor finns finns också där, och midsommarblomster bidrar till en magisk…

Läs mer
EKOpepp

Smörkajen och Malmö stad –  EkoPepp 2020

"Ekologigruppens Eko-Pepp delas ut till beställare, projekt eller samarbeten som syftar till att på ett tydligt sätt öka hållbarheten och miljönyttan, ta ansvar för jordens ekosystem och gynna…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden #9 Bin

I ARTpoddens nionde avsnitt intervjuar Emma Holmberg vår kollega Anna Persson som just nu är tjänstledig för att forska på Centrum för miljö- och klimatforskning på Lunds universitet…

Läs mer
På gång!

Del 4 i webbinarie-serien om hållbarhet i planeringen

Vad krävs det för att kommunicera gröna frågor i ett urbant samhälle som är alltmer frånkopplat från naturen? Hur når man ut med sitt budskap bland all information…

Läs mer
Smultronställen

#1 Nöttaskogen

Smultronställen är Ekologigruppens nya utmaning till alla naturentusiaster och art- nörd-aspiranter! Det är en samling av några av våra favoritställen runtom Sverige. Platser kanske inte är allmänt kända.…

Läs mer
På gång!

Del 3 Webbinarie-serie

Likt andra kriser drabbar coronapandemin socioekonomiskt svaga grupper hårdare än andra. Ojämlikheten tydliggörs mellan stadsdelar, där vissa präglas av trångboddhet som leder till snabbare smittspridning medan andra är…

Läs mer
Kunskapsodling

Vad gör en landskapsarkitekt? Ekologigruppen reder ut begreppen

Och mer specifikt vad gör egentligen en landskapsarkitekt på Ekologigruppen?  Våra landskapsarkitekter i Stockholm, Uppsala och på vårt kontor i Lund arbetar med utemiljöer av olika slag och…

Läs mer
Kunskapsodling

Skillnad på arter och arter?

Vi får ofta frågor om vad det är för skillnad på en rödlistad art, en fridlyst art och en naturvårdsart och vad det kan få för konsekvenser för…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden#8 Grodornas pandemi

Grodornas pandemi - chytridsmittan – kan ha orsakat större skada på den globala biologiska mångfalden än någon annan sjukdom. Nära 700 arter har bekräftats smittade världen över, varav…

Läs mer
På gång!

Del 2 Webbinarie-serie om hållbarhet i planprocessen

Missa inte den andra delen i vår webbinarie-serie som även den hålls av Elisabetta Troglio och Ilona Stehn. Barnkonventionen - som är lag från och med i år…

Läs mer
På gång!

Inventering av artrika vägkanter åt Trafikverket

Vägkanter har kommit att bli många ängsväxters tillflyktsort när ängar och betesmarker växer igen och blir för skuggiga eller nyttjas för hårt och blir ogästvänliga för många arter.…

Läs mer
Debatt

Vad behöver våra städer i kristider?

Vi är många som har gått runt och funderat extra mycket på hur vår närmsta omgivning är utformad den senaste månaden. De vanliga spelreglerna för livet i staden…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden#7 Hur död ved skapar liv

Varför finns det inte tillräckligt mycket död ved i våra skogar? Vilket träd har godast ved? Vem flyttar först in i ett träd och får fräschaste bostaden? Och…

Läs mer
På gång!

Vi tar hand om varandra i Covid-19-tider

Precis som naturen hittar vi vägar att anpassa oss efter rådande situation. Ekologigruppen tar ansvar och förhåller oss till myndigheternas rekommendationer om Covid-19, för att skydda och värna…

Läs mer
På gång!

Underlag till SOU 2020:10

Nu i dagarna har utredningen om minskad övergödning genom stärkt lokalt åtgärdsarbete lämnat sitt betänkande till regeringen. Utredningen heter Stärkt lokalt åtgärdsarbete – att nå målet Ingen övergödning.…

Läs mer
På gång!

Klimatanpassning och naturbaserade lösningar

Utöver att göra vårt yttersta för att begränsa klimatförändringarna behöver vi även anpassa våra samhällen för dess konsekvenser. På Ekologigruppen har vi länge arbetat med klimatanpassning, som beroende…

Läs mer
På gång!

Del 1 Webbinarie-serie om hållbarhet i planprocesser

Under hela 2020 bjuder Ekologigruppen in till en webbinarium-serie i åtta delar om styrning av hållbarhet i planprocesser. Webbinarierna går även att se att se på vår Youtube-kanal …

Läs mer
På gång!

Ekologigruppens fototävling - Vinnarna från 2019

Det finns många duktiga fotografer på Ekologigruppen. För att motivera alla att leta fram de där extra bra bilderna har vi startat en årlig fototävling. med fem kategorier.…

Läs mer
På gång!

Grönt Gestaltningsprogram

På uppdrag av Ikano Bostad tar Ekologigruppen fram ett grönt gestaltningsprogram till ett nytt bostadsområde i Elinegård i södra Malmö, ett bostadsområde med höga miljöambitioner. Uppdraget ingår i certifieringsarbetet…

Läs mer
Kunskapsodling

Pollinering – så funkar det!

Många av våra grödor och vilda växter är beroende av pollinering för att det ska bli nya frön, frukter och bär. Pollinering innebär att pollen flyttas från blommans…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden #6 Valentine-special

Glad alla hjärtans dag önskar Ekologigruppen & ARTpodden, aka PARNINGSpodden i och med att avsnitt #6 handlar om olika arters väldigt olika parningstekniker - och för den delen…

Läs mer
ARTpodden

It's ål about ål

Hur mycket kan man veta om en ål? Eller om en människa? Avsnitt #5 av ARTpodden handlar om en hal fisk som slingrat sig runt människors vetande genom…

Läs mer
På gång!

Störtkoll på naturen i Österåkers kommun 

Naturen i Österåkers natur ligger oss varmt om hjärtat. För ungefär 10 år sedan tog vi fram en samlad bild av kommunens biologiska mångfald och geologiska värden. Nu…

Läs mer
ARTpodden

Julspecial om misteln

I det fjärde avsnittet av ARTpodden träffar Emma biologen Maja Edlund och forskningsantikvarien Tommy Kuusela för att prata om vår absoluta favoritväxt som hör julen till - misteln!…

Läs mer
Kunskapsodling

Invasiva främmande arter och biologisk mångfald -Vad kan vi kan göra?

”Se upp! Här är farliga växterna som vill ta över din trädgård” Den här rubriken och liknande varningar dök upp i tidningslöpen i somras när EU utvidgade sin…

Läs mer
På gång!

Urban Layers – platseffektiv dagvattenhantering som skapar plats för biodiversitet och stadsliv i den täta staden

I en tid när städer förtätas och fler människor bor på samma yta blir de gröna ytorna och inslagen i staden allt mer viktiga. Förutom att vi människor…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden #3 Tryffel

Nu är avsnitt 3 av ARTpodden ute och det handlar om TRYFFEL. Med i avsnittet är två pionjärer vad gäller svensk tryffel: Carina Ahlqvist och Christina Wedén. Emma…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden - #2 Matig svamp

I ARTpoddens andra avsnitt pratar Emma med Fredrik Johnsson och Lena Engelmark Embertsén. Fredrik är kock på restaurangen Volt i Stockholm som har fått en Michelinstjärna fem år…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden - #1 Mystisk mycel

Lyssna på första avsnittet av ARTpodden. Häng med när vår kollega Emma Holmberg guidar oss i svamparnas, för de flesta okända rike. Vi kommer bland annat få höra…

Läs mer
ARTpodden

ARTpodden - Konsten att prata om arter och samhällsplanering

ARTpodden är Ekologigruppens podcast som tar sig an det gränslöst tidskrävande projektet att dyka ned i den Stora Gröna Massan. Vad består det vi kallar för natur av?…

Läs mer
Kunskapsodling

Så skapades det svenska friluftslivet

Som yrkesverksam landskapsarkitekt och planerare i en stad som växer så det knakar finns det sällan tid att sätta sig ner och reflektera över vilka värderingar och normer…

Läs mer
På gång!

URBAN LAYERS

URBAN LAYERS är en lösning på tre utmaningar. Den första är kravet att ta hand om dagvatten på ett platseffektivt sätt. Den andra är öka stadens möjlighet till…

Läs mer
På gång!

Natur- och grönstrukturprogram i Kävlinge

Ekologigruppen fortsätter under våren att ta fram ett användarvänligt natur- och grönstrukturprogram för Kävlinge kommun som ska kunna användas som planerings- och beslutsunderlag i den fysiska planeringen. Grönstrukturprogrammet…

Läs mer
Kunskapsodling

Naturvård med hög standard

I miljöbalken står att värdefulla natur- och kulturmiljöer ska skyddas och vårdas och att den biologiska mångfalden ska bevaras. Men var finns då dessa värdefulla miljöer och denna…

Läs mer
Debatt

Social hållbarhet – en fråga för och utanför samhällsplaneringen

Social hållbarhet är en fråga som klättrar allt högre upp på agendan. Fler och fler annonserar med sina lösningar för social hållbarhet inom stadsplanering. Men vilka problem inom…

Läs mer
EKOpepp

EkoPepp som ett sätt öka hållbarhet och miljönytta

Ekologigruppens EkoPepp delas ut till beställare, projekt eller samarbeten som syftar till att på ett tydligt sätt öka hållbarheten och miljönyttan, ta ansvar för jordens ekosystem och gynna…

Läs mer
På gång!

Nu blir vi ännu bredare

En rejäl förstärkning inom sötvatten är den största förändringen i och med att Ekologigruppen och Ekologgruppen blir ett. Nu kan vi i ännu högre grad hjälpa till att skapa…

Läs mer
På gång!

Vi är med och skapar Framtidens park!

Konceptet grundar sig på att ta tillvara kraften i naturens och stadens föränderlighet på riktigt ­– handfast, på plats, i en kontinuerlig process – vilket både skapar höga…

Läs mer
Debatt

Mindre grönska och små skolgårdar ger sämre inlärning

Vi ställer hårda krav på barnen i skolan. Samtidigt som de genomgår en intensiv fysisk och känslomässig utveckling och lär sig det sociala samspelet ska de också ta…

Läs mer
På gång!

Ekologgruppen och Ekologigruppen blir ett

Den 1 oktober i år går Ekologigruppen samman med Ekologgruppen. Genom förvärvet kan vi erbjuda ett ännu bredare spektrum av tjänster genom Ekologgruppens spetskompetens inom vatten och åtgärder…

Läs mer
EKOaktuellt arkiv

EKOaktuellt arkiv

Om du inte redan är prenumerant skriv gärna upp dig för att få senaste nytt om spännande projekt inom naturvård, vattenvård, hållbar planering och landskapsarkitektur. Här nedan kan…

Läs mer
På gång!

Inventeringar i Forsmark

På uppdrag av Svensk Kärnbränslehantering AB har Ekologigruppen varje försommar sedan 2011 genomfört inventeringar av gölgroda och större vattensalamander som båda är skyddade enligt artskyddsförordningen. Inventeringarna  görs för att…

Läs mer
Kunskapsodling

500 naturvärdesinventeringar senare…

Per Collinder, en av Ekologigruppens grundare och ämnesansvarig för naturvärdesinventeringar skriver om NVI, hur dessa har utvecklats över tid och om Ekologigruppens roll och metoder. Sedan Ekologigruppens grundades…

Läs mer
På gång!

Ekologigruppen 30 år och ny hemsida!

I år fyller Ekologigruppen 30 år som natur-, miljö- och hållbarhetskonsulter!  Vi firar med en helt ny och omarbetad hemsida som speglar vår tvärvetenskaplighet och helhetstänk kring hållbarhet…

Läs mer
Webbinarier

Webbinarium om Ekologisk kompensation

Vill du veta mer om ekologisk kompensation och hur det kan användas? Kompensation kan i fysisk planering användas som ett verktyg för att stoppa förlusten av biologisk mångfald…

Läs mer
Webbinarier

Webbinarieserie: Ekosystemtjänster i den fysiska planeringen

Våren 2017 bjöd Ekologigruppen in till en kostnadsfri webbinarie-serie där vi delade med oss av våra erfarenheter kring att arbeta med ett ekosystemtjänstperspektiv – från kommunövergripande skala till…

Läs mer
Webbinarier

Webbinarieserie: Förtätningens möjligheter och gränser

Social hållbarhet Hur kan förtätning stödja social hållbarhet och när riskerar bebyggelsen att bli för tät? I oktober 2017 hölls den första delen av Ekologigruppens webbinarieserie Förtätningens möjligheter…

Läs mer
På gång!

Naturen vaknar och fältsäsongen växlar upp

På våren vaknar naturen och många arter till liv på allvar, och därmed växlar Ekologigruppens ekologer upp fältarbetet. Nu är det hög tid att inventera groddjur, först paddor…

Läs mer
På gång!

Vinst i Fornudden!

Ekologigruppen har fått förtroendet att arbeta med förslag och gestaltad biologisk mångfald som del i att rusta upp och förädla Tyresös största stadspark - Fornudden. Namnet kommer av…

Läs mer
Debatt

MKB- vårt mest effektiva hållbarhetsverktyg?

Miljöbedömningsprocessen och tillhörande MKB har potential att vara ett av de mest effektiva hållbarhetsverktyg vi har att tillgå. Miljöbalkens uppdaterade kapitel 6 och den helt nya miljöbedömningsförordningen skapar…

Läs mer
VISA FLER INLÄGG

Här är våra tvärvetenskapliga tjänster

Med vidgade vyer, transparens och ett holistiskt tänkande driver vi projekt som skapar miljönytta för både kund och samhälle. I vår tvärvetenskapliga och omfångsrika tjänstepalett finns de evidensbaserade möjligheterna och lösningsfokuserade konsulterna.

  • Grönplaner
  • Vattenstrategier
  • Miljöövervakning
  • Processledning
  • Naturvärdesinventering
  • Ekosystemtjänster
  • Grönblå infrastruktur
  • Vattenundersökningar
  • Ekologisk kompensation
  • MKB och hållbarhetsanalyser
  • Tillståndsprocesser
  • Grönytefaktor
  • Parker och torg
  • Våtmarker och vattendrag
  • Dagvattenlösningar
  • Visualisering
  • Skötselplaner
  • Naturreservat
  • Skyltar och information
  • Ekologisk handledning