Vattenvårdande åtgärder i Kävlingeån
Fria vandringsvägar för fisk
Ekologigruppen har sedan 1995 arbetat med vattenvårdande åtgärder i Kävlingeåns avrinningsområde. Inom vattenvårdsprogrammet har vi åtgärdat flera vandringshinder för fisk. Vi har arbetat med hela kedjan, från planering, markägarkontakter, tillståndsprövningar, entreprenad och genomförande – till färdig åtgärd.
Kvarndämmet vid Harlösa
På bilden ovan till vänster ses ett gammalt kvarndämme vid Harlösa, som inte längre hade någon funktion. Det hade en fallhöjd på 2,5 meter från utloppströskel till botten nedströms, och var ett definitivt vandringshinder för fisk. Här valdes utrivning av dämmet. På bilden till höger ses platsen efter åtgärd. Åtgärden slutfördes 2019 och nu kan öring och andra fiskar passera platsen, de har fått en ökad tillgång till uppväxt- och lekmiljöer.
Laxtrappan vid Högseröd
Ett annat vandringshinder som har åtgärdats inom vattenvårdsprogrammet är en laxtrappa vid Högseröd, som är ersatt med ett omlöp. Den ursprungliga gamla åfåran finns kvar, den restaurerades och förstärktes för att den skulle kunna klara den högre fallhöjden. Tidigare kunde endast laxfisk passera där, och bara då det var höga flöden. Det nya omlöpet, som blev klart 2020, är nu livsmiljö för många vattenlevande djur som fisk och insektslarver. Till exempel elritsa som är en viktig värdfisk för målarmusslans larver. Den rödlistade musslan kan nu spridas uppåt i vattendraget.
Fler fria vandringsvägar
Mänga vandringshinder i Kävlingeåns avrinningsområde är nu åtgärdade, och fler fria vandringsvägar är på gång. Under våren och sommaren 2023 ska ett vandringshinder vid Rolsberga kvarn åtgärdas. Där påbörjas en entreprenad med omlöp i maj.
Här är våra tvärvetenskapliga tjänster
Med vidgade vyer, transparens och ett holistiskt tänkande driver vi projekt som skapar miljönytta för både kund och samhälle. I vår tvärvetenskapliga och omfångsrika tjänstepalett finns de evidensbaserade möjligheterna och lösningsfokuserade konsulterna.