Kunskapsodling
Publicerat 4 september 2024 av Anna Maria Larson

Från Gräsmatta till Äng

Har du bestämt dig för att låta din gräsmatta förvandlas till en blomstrande äng? Fantastiskt! Men hur gör man egentligen? Här är våra bästa tips – och det är enklare än du tror! Det du framförallt behöver rusta dig med är tålamod.

1. Börja smått – låt naturen leda vägen

Du behöver inte omvandla hela gräsmattan på en gång. Börja med en liten yta, sluta klipp och se vad som kommer upp från fröbanken. Många gånger kommer vilda blommor att dyka upp av sig själva när gräsklipparen får vila, särskilt om det är en sandig och näringsfattig plats. Kolla på historiska kartor, har det kanske varit en äng eller betesmark tidigare?

Även vanliga blommor som röllika är värdefull för många insekter!

2. Välj rätt fröblandning

Välj en fröblandning med inhemska ängsblommor som passar just din jordtyp och markfuktighet. Inkludera arter som blommar vid olika tider på året så att ängen kan leverera käk för insekter under hela säsongen. Det allra bästa är att samla in egna frön eller slåttermaterial i närheten. Behöver du en större mängd frö berättar vi gärna mer om hur du kan lösa det på just din yta.

Rödblära insamlad i mitten på juli. Frökapslarna är mogna när de är bruna och på många blommor kan man höra fröna rassla runt i frökapseln. Rasslandet betyder förenklat – dags att gro!

3. Förbered marken – ge blommorna en bra start

Har du en gräsmatta full av frodigt gräs? Du kanske behöver tunna ut den lite för att ge dina blommor en chans. Detta kan göras genom att räfsa bort en del av gräset eller gräva bort delar av grässvålen innan du sår. På så sätt får blommorna en chans att etablera sig.

För en snabb etablering kan grässvålen tas bort. Nyttan bör alltid vägas mot masshanteringen och de utsläpp den innebär.

4. Så i rätt tid – tajming är allt

Bästa tiden att så din äng är på hösten, näst bäst tidig vår. På hösten har fröna tid att etablera sig innan vintern, och på våren får de en bra start när temperaturen börjar stiga. Vissa inhemska arter är också beroende av vintervilan för att få rätt tillväxt under våren. Sprid fröna jämnt och vattna om det är torrt. På våren är det extra viktigt att komma ihåg att vattna under etableringsperioden. Om du vill snabba på processen kan du också slå av ängen vid midsommar.

Små plantor av rödblära på väg upp. Om du bara ska så in på en liten yta och dessutom är lat och senil (men semi- bra på arter) kan du stoppa ner de torra stänglarna med de tomma frökapslarna i jorden som en slags minne-pinne.

5. Håll koll på ogräset

En del ogräs kan vara aggressiva och ta över din äng, särskilt i början. Håll ett öga på tistlar och andra stora och snabbväxande ogräs, och ta bort dem om de blir för dominanta.

6. Fattigt på näring = rikt på arter. Skippa gödslet!

Ängsväxter trivs bäst på mager jord, så hoppa över gödslingen. Gödsel får gräset att växa snabbare och konkurrera ut blommorna, så lita på att dina ängsblommor klarar sig utmärkt på egen hand.

7. Slå ängen i rätt tid

När sommaren lider mot sitt slut och blommorna börjar sätta frö är det dags för den årliga slåttern. Klipp ängen en gång om året, helst i slutet av sommaren, och lämna det avklippta materialet på marken några dagar så att fröna kan falla tillbaka till jorden. Sedan räfsar du bort material och komposterar det, eller använder som foder. Låter du de avklippta gräsen och örterna ligga ger de för mycket näring till jorden. Vill du snabba på processen kan du lägga till en slåtter vid midsommar. Du kan ta olika partier vid olika tidpunkter och prova dig fram.

Gå en slåtterkurs! Du kommer upptäcka att du är skapt för att svinga en lie! Här är det Jonas Hedlund och Emil Åsegård som går igenom grunderna.

8. Tålamod

Det tar ett par år, kanske ett decennium innan din äng når sin fulla prakt, men när den väl gör det kommer du att belönas med en trädgård med betydligt fler arter än innan, och en annan typ av skönhet.

9. Införskaffa arbetskraft – anordna ett mini-slåttergille

Det är roligare att arbeta tillsammans. Engagera familjemedlemmar, bjud in grannarna och ordna ett slåttergille, det är fullt möjligt, även utan spelmän.

Arbetskraft kan komma från oväntat håll. Tveka inte att använda dig av barnarbete!

Låt gräsmattan gro, blommorna blomma och insekterna göra sin grej! Din nya äng är ett viktigt bidrag till artrikedom och klimatkamp. Naturens egen lilla revolution börjar på din bakgård!

 

Här är våra tvärvetenskapliga tjänster

Med vidgade vyer, transparens och ett holistiskt tänkande driver vi projekt som skapar miljönytta för både kund och samhälle. I vår tvärvetenskapliga och omfångsrika tjänstepalett finns de evidensbaserade möjligheterna och lösningsfokuserade konsulterna.

  • Grönplaner
  • Vattenstrategier
  • Miljöövervakning
  • Processledning
  • Naturvärdesinventering
  • Ekosystemtjänster
  • Grönblå infrastruktur
  • Vattenundersökningar
  • Ekologisk kompensation
  • MKB och hållbarhetsanalyser
  • Tillståndsprocesser
  • Grönytefaktor
  • Parker och torg
  • Våtmarker och vattendrag
  • Dagvattenlösningar
  • Visualisering
  • Naturnära hyggesfritt skogsbruk
  • Skötselplaner
  • Skyltar och information
  • Ekologisk handledning