
Bra planeringsunderlag säkrar både arter och projektekonomi
När arter som är skyddade enligt artskyddsförordningen upptäcks sent i planeringen kan det bli problem. Planprocesser försenas och irritation runt att en fågel ”stoppar ett helt bygge” kan…
Läs mer
Fladdermöss – fascinerande nyttodjur
Fladdermöss är fascinerande nyttodjur som bidrar med ekosystemtjänster till oss människor. Visste du att en fladdermus kan äta 1000 myggor på en timme med hjälp av ultraljud? Tyvärr…
Läs mer
Artskyddsförordningen, vad gäller?
Artskyddsförordningen är ett sätt att införliva EU:s EU:s fågeldirektiv och EU:s livsmiljödirektiv i svensk lagstiftning och syftar till att bevara den biologiska mångfalden. Artskyddsförordningen ger ett skydd för…
Läs mer
Att anlägga äng
I mitten av november 2020 delade vi ett inlägg om Hyllie park i sociala medier och fick en fråga på varför vi föreslagit äng på gammal näringsrik åkermark. Och det är kanske…
Läs mer
Vad gör en landskapsarkitekt? Ekologigruppen reder ut begreppen
Och mer specifikt vad gör egentligen en landskapsarkitekt på Ekologigruppen? Våra landskapsarkitekter i Stockholm, Uppsala och på vårt kontor i Lund arbetar med utemiljöer av olika slag och…
Läs mer
Skillnad på arter och arter?
Vi får ofta frågor om vad det är för skillnad på en rödlistad art, en fridlyst art och en naturvårdsart och vad det kan få för konsekvenser för…
Läs mer
Pollinering – så funkar det!
Många av våra grödor och vilda växter är beroende av pollinering för att det ska bli nya frön, frukter och bär. Pollinering innebär att pollen flyttas från blommans…
Läs mer
Invasiva främmande arter och biologisk mångfald -Vad kan vi kan göra?
”Se upp! Här är farliga växterna som vill ta över din trädgård” Den här rubriken och liknande varningar dök upp i tidningslöpen i somras när EU utvidgade sin…
Läs mer
Så skapades det svenska friluftslivet
Som yrkesverksam landskapsarkitekt och planerare i en stad som växer så det knakar finns det sällan tid att sätta sig ner och reflektera över vilka värderingar och normer…
Läs mer
Naturvård med hög standard
I miljöbalken står att värdefulla natur- och kulturmiljöer ska skyddas och vårdas och att den biologiska mångfalden ska bevaras. Men var finns då dessa värdefulla miljöer och denna…
Läs mer
500 naturvärdesinventeringar senare…
Per Collinder, en av Ekologigruppens grundare och ämnesansvarig för naturvärdesinventeringar skriver om NVI, hur dessa har utvecklats över tid och om Ekologigruppens roll och metoder. Sedan Ekologigruppens grundades…
Läs merFå vårt nyhetsbrev med de senaste nyheterna varje månad!
Här är våra tvärvetenskapliga tjänster
Med vidgade vyer, transparens och ett holistiskt tänkande driver vi projekt som skapar miljönytta för både kund och samhälle. I vår tvärvetenskapliga och omfångsrika tjänstepalett finns de evidensbaserade möjligheterna och lösningsfokuserade konsulterna.